Imigranţii români şi bulgari ar fi binevenţi în Marea Britanie dacă muncesc şi îşi plătesc taxele (sondaj)

Epoch Times România
17.12.2013

Britanicii nu au sentimente rasiste faţă de români şi bulgari, însă consideră guvernul vinovat pentru lipsa de informaţii reale cu privire la impactul pe care îl va avea în continuare imigraţia asupra Marii Britanii, arată un sondaj realizat de think-tank-ul independent British Future, informează Huffington Post.

77% dintre respondenţi au afirmat că imigranţii din România şi Bulgaria ar fi bineveniţi în ţara lor dacă ar munci din greu şi şi-ar plăti taxele, ar învăţa limba şi s-ar integra în comunitate.

Cu toate acestea, 80% dintre persoanele chestionate au afirmat că ar dori măsuri mai dure în ceea ce priveşte imigraţia.

'Momentul unui nou val de imigraţie din România şi Bulgaria nu este popular şi oamenii sunt îngrijoraţi cu privire la presiunile pe care le-ar putea provoca - însă nu au prejudecăţi. Oamenii doresc ca lucrurile să fie lămurite, nu să fie creată agitaţie. Dacă nou-veniţii vor depune eforturi să muncească din greu, să contribuie şi să se integreze în Marea Britanie, ei vor fi în mare parte acceptaţi', a declarat Sunder Katwala, directorul British Future.

Sondajul realizat de think-tank-ul independent arată că 38% dintre britanici consideră că numărul imigranţilor din România şi Bulgaria va ajunge până la 50.000 în 2014, în timp ce 18% consideră că numărul acestora va fi între 50.000 şi 100.000. Un procent de 13% cred că numărul românilor şi bulgarilor care vor sosi în Marea Britanie ar putea ajunge până la 500.000.

Guvernul român a dat însă asigurări că numărul acestora nu va fi atât de mare. Politiceni importanţi din România şi Bulgaria au respins temerile potrivit cărora ridicarea restricţiilor ar putea conduce la un val de imigranţi provenţi din cele două ţări în Marea Britanie.

Aproape trei sferturi dintre britanici consideră că guvernul de la Londra nu a furnizat suficiente informaţii cu privire la ce se va întâmpla atunci când restricţiile de pe piaţa muncii din Marea Britanie vor fi ridicate, la 1 ianuarie 2014, pentru români şi bulgari.

Guvernul britanic a refuzat în mod repetat solicitările de a publica estimările cu privire la numărul imigranţilor care sunt aşteptaţi să sosească în Marea Britanie de la 1 ianuarie, deşi pronosticurile neoficiale indică sosirea în fiecare an a unui număr de peste 50.000 de români şi bulgari.

Mai puţin de jumătate dintre respondenţi - 43% - au declarat că l-au auzit pe premierul David Cameron vorbind despre modificările drepturilor pentru români şi bulgari de a munci în Marea Britanie şi aproximativ o treime - 32% - nu au auzit acest subiect dezbătut de importanţi politicieni britanici.

Sondajul a fost realizat după ce premierul Cameron a stabilit planuri radicale de revizuire a normelor privind acordarea de ajutoare sociale, între care şi interzicerea ca noii veniţi să primească beneficii sociale în primele trei luni de la sosirea lor în Marea Britanie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor