Imamul Abu Qatada, omul lui Bin Laden din Europa
Săptămâna trecută 17 agenţi britanici s-au prezentat la domiciliul din Londra al lui Abu Qatada, venerat de autorii atentatelor de la 11 septembrie şi exemplu pentru jihadiştii din întreaga lume, pentru a-i comunica reîntoarcerea la închisoare din care ieşise în februarie după şase ani de carceră, notează miercuri ziarul El Pais.
Clericul iordanian în vârstă de 51 de ani, refugiat în Marea Britanie din 1993 este ţinta unei lungi bătălii judiciare legată de extrădarea lui cerută de Iordania unde este condamnat în lipsă pentru atentate teroriste comise acum zece ani. O predare faţă de care se opune Curtea Penală pentru Drepturile Omului, în faţa temerii ca predicatorul să fie torturat în ţara lui.
O altă ţară care îşi dispută extrădarea cu Iordania este Spania, unde Qatada este considerat braţul drept al lui Bin Laden în Europa. Justiţia spaniolă îl consideră pe cleric responsabil de finanţarea teroriştilor din Cecenia şi Afganistan, cu bani pe care i-a primit, de la Madrid, de la sirianul spaniol Abu Dahdah.
În 2004, Spania a emis un mandat de arestare european împotriva clericului iordanian, iar judecătorul Baltasar Garzón i-a intentat proces pentru apartenenţă la Al-Qaeda, dar britanicii au refuzat să-l predea. La 16 martie 2005 a avut loc o reuniune la Londra la care au asistat procurorul Pedro Rubira, funcţionari ai Comisaritului General de Informaţie a Poliţiei spaniole, procurorul englez Paul Close şi James Lewis, expert în la legislaţia extrădării britanice.
Documente clasificate, în care se descrie reuniune, arată că britanicii s-au opus predării cu argumentul că nu există probe privind apartenenţa lui Qatada la Al-Qaeda, după 29 martie 2001, dată la care organizaţia a fost proscrisă de legislaţia britanică. Pe de altă parte, au argumentat că presupusa conduită infracţională a clericului era extrateritorială şi că schimbările din legile britanice privind urmărirea infracţiunilor în afara Marii Britanii au intrat în vigoare în 2001, după activităţile ilegale atribuite lui Qatada.
Până la producerea acestei schimbări legislative Marea Britanie nu putea preda nici un rezident pentru delicte comise în altă ţară, lucru ce afecta inclusiv acuzaţiile Iordaniei împotriva lui Qatada, dar faptele fiind anterioare au determinat autorităţile britanice să-şi propună acum predarea lui, considerându-l un pericol pentru ţară.
O predare care a fost însă paralizată de o rezoluţie Curţii Europene pentru Drepturile Omului. Mai mulţi politicieni din Marea Britanie au încurajat-o săptămâna acesta pe Theresa May, ministrul de interne, să ignore rezoluţia şi să-l predea pe cleric Iordaniei ale cărei autorităţi subliniază că acesta va primi un tratament corect. Deşi a emis mai multe legi (fatwa) în care Qatada justifica asasinările de femei şi copii în Algeria, iordanianul a primit în 1994 de la Londra statulul de refugiat.
Mandatul de arestare împotriva lui Qutada emis de Spania rămâne în vigoare: 'Dacă reuşim să-l aducem aici va clarifica multe lucruri', asigură un agent care l-a investigat pe cleric timp de cinci ani.