Imaginea de macho a lui Putin dispare pe măsură ce se apropie de 60 de ani

Pe măsură ce Vladimir Putin se apropie de aniversarea a 60 de ani, un val de satiră muşcătoare începe să afecteze imaginea sa de macho, relatează Reuters.
Vladimir Putin (DMITRY ASTAKHOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
24.09.2012

Pe măsură ce Vladimir Putin se apropie de aniversarea a 60 de ani, un val de satiră muşcătoare începe să afecteze imaginea sa de macho, relatează Reuters.

Reîntors la Kremlin din luna mai, fostul spion KGB se confrunta cu cele mai mari proteste din timpul lungii sale domnii, iar evaluările din sondajele independente se strecoară sub 50 la sută. Imaginea sa ar putea avea nevoie de o înnoire, afirmă un fost doctor de la Kremlin.

Aspectele vechi care i-au câştigat voturile, cum ar fi echitaţia cu pieptul dezgolit sau doborârea unui tigru cu o săgeată tranchilizantă, îl lasă vulnerabil în faţa ridiculizării, cum a fost şi cazul lui Boris Elţîn, marele lider băutor de vodcă pe care l-a înlocuit acum 12 ani.

Putin a cultivat mult timp o imagine sobră şi viguroasă, în contrast cu cea a lui Elţîn. Purtătorul său de cuvânt a declarat că el va acorda puţină atenţie zilei sale de naştere din 7 octombrie, din cauza pasiunii sale pentru funcţia pe care o deţine.

Mulţi analişti afirmă că Putin va candida pentru un nou mandat de şase ani, atunci când mandatul său se va încheia, în 2018. El nu are un succesor evident şi are o influenţă puternică în sectorul de afaceri din ţara de 140 milioane de locuitori, care este un producător major de petrol şi gaze.

"Putin este în continuare tipul la care trebuie să te duci pentru aprobări cu privire la orice decizie majoră în afaceri", a declarat un executiv senior occidental cu sediul la Moscova. "El încă este arbitrul final."

Satira este răspândită prin Internet, care a contribuit la eliminarea cătuşelor puse criticilor şi care a dovedit că are o influenţă în creştere în Rusia, fiind un forum unde adversarii lui Putin pot anunţa protestele lor.

Câteodată, Putin este portretizat ca un bufon, imaginea care l-a bântuit pe Elţîn, care a luat odată un baston şi a condus o orchestră după un prânz cu şampanie din Germania, şi care a bătut cu lingura în capul preşedintelui Kârgâzstanului, cu altă ocazie.

Atunci când Putin a îmbrăcat salopete albe largi şi ochelari de protecţie pentru a zbura într-un avion uşor alături de cocorii migratori pe cale de dispariţie, în această lună, fotografii prelucrate şi glume s-au răspândit pe Internet şi pe reţelele sociale în doar câteva minute.

"Zborul speranţei", destinat să arate cocorilor născuţi în captivitate cum să urmeze un lider într-un stol, a fost repede batjocorit de un blogger, care a spus "ne-am pierdut cu toţii speranţa cu mult timp în urmă".

Un montaj video de pe Youtube arăta imagini prelucrate, în care Putin avea un cioc galben şi zbura într-un costum de Superman. Într-o aluzie la o telegramă diplomatică americană în care Putin era numit câine Alpha, o bandă desenată îl prezenta spunând celorlalţi cocori: "Eu sunt cocorul Alfa."

Putin a râs şi a răspuns cu ironie, descriindu-şi adversarii ca "păsări cărora nu le place să zboare în stol şi care preferă să se cuibărească în mod individual".

"Ţarul fără substanţă"

Aceste observaţii au generat şi mai multe glume.

"Întotdeauna au existat o mulţime de motive (pentru a-l satiriza pe Putin). Chiar mi-a fost milă de el acum, pentru că nu mai e la fel de încrezător cum era în urmă cu câţiva ani", a declarat telefonic Serghei Yolkin, un caricaturist care îşi bate joc în mod regulat de preşedinte.

"El a fost pus în încurcătură anul trecut şi se poate vedea asta în eforturile sale privind relaţiile publice."

Când a anunţat cu un an în urmă că plănuieşte să se întoarcă la preşedinţie pentru încă şase ani, făcând posibil ca el să conducă la fel de mult ca liderul sovietic Leonid Brejnev, a circulat o imagine cu faţa lui Putin într-un portret al lui Brejnev, îmbătrânit prematur şi decrepit. Regimul lui Brejnev este asociat cu stagnarea, o teamă pe care unii ruşi o au faţă de noul mandat al lui Putin.

Atunci când Putin a declarat în decembrie anul trecut că a confundat panglicile albe purtate de protestatari cu nişte prezervative, a apărut o fotografie prelucrată de-a lui Putin, în care avea un prezervativ prins la piept în loc de medalie.

Fostul asistent de PR de la Kremlin, Gleb Pavlovski, a afirmat că eforturile lui Putin în domeniul relaţiilor publice eşuează în mod clar şi îl aseamănă cu un "ţar fără substanţă".

"El are nevoie de o înnoire serioasă a imaginii", a spus Pavlovski. "Ruşilor le place să glumească, iar glumele despre Putin au devenit urâte. Mulţi oameni s-au săturat de el."

Suporterii lui Putin încă îl consideră omul care a salvat Rusia de la colaps, după ce a moştenit de la Elţîn o ţară aflată în haos, la un deceniu după ce Uniunea Sovietică s-a destrămat.

Putin a ţinut în frâu regiunile independente din Rusia, inclusiv Cecenia, unde a lansat al doilea din cele două războaie împotriva rebelilor separatişti, iar retorica sa dură anti-occidentală a ajutat să restaureze mândria ruşilor la nivel naţional.

"El încă este sprijinit de o mare parte a populaţiei, în special din provincii", a declarat Lev Gudkov, o persoană care efectuează sondaje de opinie.

"Dependent de muncă"

Impactul satirei publicate pe web este greu de măsurat. Site-ul Internet World Stats afirma că existau aproape 61.5 milioane de utilizatori de Internet în Rusia, în 2011, mai mult de 44 la sută din populaţie, dar cercetătorul eMarketer a susţinut că doar 10 la sută din utilizatorii ruşi au peste 55 de ani.

Putin se bazează pe această audienţă, arătând că are un stil de viaţă activ şi este puternic din punct de vedere fizic. El practică în continuare judo, un sport la care are centura neagră - cel mai înalt nivel de realizare - înoată şi joacă hochei pe gheaţă în mod regulat.

"El nu acordă atenţie zilei lui de naştere. Nu cred că o observă pentru că e un dependent absolut de muncă", a declarat purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov.

În ciuda satirei, există o mulţime de ruşi care vor dori să sărbătorească ziua de naştere a lui Putin.

Cântăreaţa tadjică Tolibzhon Kurbankhanov a lansat o melodie şi un videoclip numit "La mulţi ani domnule preşedinte". Nu pare să fie o parodie şi este o continuare a "VVP (Vladimir Vladimirovici Putin), care începe: "Hai să stăm împreună şi să ne amintim acei ani / Când nu a fost aici; tot ce am simţit era frică."

Cu un an în urmă, un grup de tinere a serbat aniversarea lui Putin de 59 de ani prin înregistrarea unui videoclip în care purtau doar bluze şi lenjerie de corp şi în care îi pregăteau un tort.

Unii dintre criticii lui Putin spun că satira nu are efectul dorit.

"Cred că Putin a demonstrat de-a lungul ultimilor doi ani că nu este cu adevărat deranjat de glume", a declarat Alexander Yelin, textier al grupului Rabfak, care a organizat mitinguri anti-Putin, şi autorul cântecului "voturile noastre nebune pentru Putin".

"Nu ne place ceea ce se întâmplă în ţară, dar boala există iar medicamentele nu îşi fac efectul."

Deşi sprijinul din provincii l-a ajutat pe Putin să câştige aproape două treimi din voturi în alegerile prezidenţiale din martie, grupul independent de sondaje Levada al lui Gudkov a declarat luna trecută că doar 48 la sută dintre ruşi mai au acum o atitudine pozitivă faţă de el, comparativ cu procentul de 60 la sută în luna mai.

El se confruntă cu proteste persistente care cer demisia sa, iar răspunsul lui a fost dur. Legile privind protestele, defăimarea şi utilizarea internetului au fost înăsprite, casele organizatorilor de proteste au fost percheziţionate, un opozant a fost expulzat din parlament, el şi un altul confruntânu-se cu închisoarea în baza unor acuzaţii pe care le neagă.

Trei tinere din trupa punk Pussy Riot au fost închise în august, după enunţarea unei blasfemii dantelate în semn de protest anti-Putin, lângă altarul principalei catedrale ortodoxe ruse din Moscova.

Deşi Putin a zdrobit rebeliunea din Cecenia şi a început restabilirea controlului Kremlinului asupra ţării întinse, se confruntă cu o insurecţie islamistă reînnoită în zonă.

El a făcut apel la calm şi toleranţă religioasă şi a avertizat că violenţa s-ar putea răspândi şi ar putea diviza Rusia, mesaje care rezonează cu mulţi alegători care încă plâng după Uniunea Sovietică.

Primul ministru şi protejatul său, Dmitri Medvedev, care a stat la Kremlin timp de patru ani ca preşedinte, în timp ce Putin a devenit liderul suprem ca premier - constituţia interzicându-i să candideze pentru un al treilea mandat consecutiv - este în general văzut drept căzut în dizgraţie.

Aliaţii lui Putin - mulţi dintre ei oameni de afaceri bogaţi, colegi de pe vremea când a lucrat în calitate de consilier al oraşului Sankt Petersburg şi colegi veterani din KGB – nu au dat semne că ar dori să îşi transfere sprijinul spre altcineva, iar opoziţia rămâne divizată.

"Atâta timp cât îşi poate păstra promisiunile prin intermediul politicii sociale şi poate sprijini întreprinderile de stat şi creşte pensiile de stat – populismul de stat, cum s-ar putea spune - Putin îşi va menţine baza de sprijin", a declarat Gudkov, potrivit Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor