Ilan Shor, de la guvernator BEM la primar în Orhei

Primărie
Primărie (Anişoara Chiriac/ Epoch Times)
Maria Maevschi
14.05.2015

Deşi este principalul suspect în dosarul penal deschis pe marginea furtului de un miliard de dolari de la trei bănci din Republica Moldova - Unibank, Banca Socială şi Banca de Economii -, Ilan Shor doreşte să candideze la funcţia de primar al oraşului Orhei.

Potrivit Jurnal TV, la alegerile din iunie 2015, controversatul om de afaceri va candida independent, lucru confirmat de preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, precum şi de preşedintele Consiliului de Circumscripţie Orhei, Victor Seremet.

„Marţi, persoana de încredere a lui Ilan Shor, a primit listele pentru a aduna semnăturile. Cererea a fost depusă de Ulanova Svetlana în baza unei procuri din 11 mai”, a confirmat Seremet.

Având în vedere situaţia în care se află în momentul de faţă Ilan Shor, nu este clar dacă are dreptul să candideze la funcţia de primar, totuşi „dumnealui se va înregistra, iar Comisia va examina. Dacă va fi nevoie, noi vom face interpelările necesare către Ministerul de Interne pentru a primi informaţii”, a precizat funcţionarul de la Orhei.

O explicaţie mai clară a venit din partea preşedintelui CEC, Iurie Ciocan, care a declarat că: „Orice cetăţean al Republicii Moldova care nu este limitat în drepturi de o hotărâre definitivă a instanţei sau nu este condamnat şi îşi ispăşeşte pedeapsa poate să-şi înainteze candidatura la funcţii eligibile”.

Pentru a putea candida independent la funcţia de primar al unei localităţi, cineva ar avea nevoie de semnăturile a 5 % din populaţia acelei localităţi, mai exact, Ilan Shor are nevoie de aproximativ 1300 de semnături, a relatat jurnal.md.

Menţionăm că Shor, care era şi preşedintele uneia dintre cele trei bănci păgubite, a fost plasat miercuri, 6 mai, în arest la domiciliu, pentru 30 de zile, fiind acuzat de abuz în serviciu în perioada gestionării băncii. Câteva zile mai târziu, la cererea procurorilor, Curtea de Apel ar fi trebuit să se pronunţe referitor la transferul lui Shor în izolator, lucru care nu s-a întâmplat pe motiv că acesta s-ar fi îmbolnăvit.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor