IJ a dat verdictul în cazul procurorului din dosarul Tel Drum, cercetat după acuzaţiile lansate de Sorina Matei şi Luju

Sesizarea privind procurorul din dosarul Tel Drum, în care este anchetat preşedintele PSD Liviu Dragnea, a fost clasată.
Alexandra Lăncrănjan
Alexandra Lăncrănjan (Alexandra Lăncrănjan / Facebook)

Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii s-a sesizat din oficiu, în 23 februarie, şi a demarat cercetări prealabile faţă de procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, iar acum a decis să claseze acţiunea.

Purtătorul de cuvânt al IJ, Alin Alexandru, a anunţat că nu există indicii privind o abatere disciplinară în acest caz.

Alexandra Lăncrănjan a intrat în vizorul IJ după ce a participat la o reuniune unde ar fi fost prezenţi mai mulţi politicieni, informaţie vehiculată în spaţiul public de jurnalista Sorina Matei şi de publicaţia Lumea Justiţiei. Mai exact, este vorba despre evenimentul "Meet the Global Thinkers", organizat de Club România, cu participarea Institutului britanic Legatum.

Potrivit România Curată, Sorina Matei a indicat mai multe fotografii de la recepţia evenimentului din 16 iunie 2017 la care a participat şi procurorul Lăncrănjan. Magistratul apare în fotografii alături de deputatul PSD Florin Petre Manole. La eveniment au participat şi fostul secretar de stat din Ministerul Justiţiei, Radu Ragea (pe vremea liberalului Cătălin Predoiu), fostul secretar de stat de la Finanţe şi ex-candidat la Senat din partea ARD, avocatul Gabriel Biriş, consilierul prezidenţial Constantin Dudu Ionescu, dar şi omul de afaceri Gruia Stoica, condamnat la 2 ani şi jumătate de închisoare cu suspendare, într-un dosar al DNA pentru trucarea unei licitaţii publice.

"Cazurile în care magistraţii răspund pentru comportamentul lor în societate sunt strict prevăzute de lege, iar participarea la evenimente mondene nu este interzisă în niciun fel, indiferent dacă la aceste evenimente participă sau nu şi politicieni, nu este responsabilitatea magistratului să condiţioneze participarea sa cu neparticiparea altora, pentru că aşa doresc adversarii magistraţilor. Viaţa privată este sacră şi extrem de bine protejată legal, aşadar cei care fac fotografii magistraţilor în timpul liber şi le publică pe diverse platforme pseudo-jurnalistice încalcă legea şi acest drept fundamental, iar pentru acest lucru există consecinţe juridice, inclusiv plata unor daune de imagine şi violare a demnităţii şi reputaţiei unei persoane, alt drept fundamental. În cazul procuroarei Alexandra Lăncrănjan, postarea de pe site-ul Luju îi încalcă dreptul la viaţă privată şi imagine într-un mod extrem de abraziv şi lipsit de scrupule. Comentariile legate de îmbrăcămintea ei şi de persoanele cu care conversa sunt abominabile şi ea are tot dreptul să se protejeze în instanţă, dacă doreşte. În opinia mea are şanse foarte mari.

Însă, ca să lămurim opinia publică cu privire la obligaţiile de comportament ale magistraţilor în spaţiul public recomand lecturarea art. 89 din Legea nr. 303/2004 privind statutul magistraţilor şi să judece oamenii singuri dacă prezenţa la un eveniment sau altul compromite demnitatea unui magistrat în profesie şi societate sau dacă faptele lor afectează prestigiul justiţiei (art. 96). Auto-sesizarea Inspecţiei judiciare mi se pare excesivă, dar trăim într-un război informaţional şi de imagine politică, în care este târâtă şi Justiţia, ceea ce nu este deloc sănătos. La limită, da, se poate argumenta ca abatere disciplinară, conform art. 97 din Legea nr. 303/2004 că procuroarea Alexandra Lăncrănjan şi-ar fi manifestat convingerile politice sau ar fi desfăşurat activităţi publice cu caracter politic (art. 97 lit. d), dar ar fi o interpretare făcută cu rea credinţă, întrucât ea nu se afla în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, ci în afara lor şi nu cred că simpla prezenţă la un eveniment politic sau semi-politic aduce atingere onoarei sau probităţii ei profesionale", a explicat avocata Claudia Postelnicescu în momentul în care scandalul a explodat în presă.