Igor Grosu: Parlamentul nu este locul de adăpost pentru cei certaţi cu legea. Să-l construim cu respect faţă de cetăţeni

Igor Grosu, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova
Igor Grosu, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

După ce a fost numit în funcţia de preşedinte al Parlamentului, Igor Grosu, lider PAS, a ţinut un discurs în plenul Legislativului, reiterând angajamentul fracţiunii pe care o conduce de a lupta cu corupţia, de a vota legi pentru dreptate şi disciplină, să construiască instituţii puternice care să recapete încrederea cetăţenilor.

În context, Igor Grosu a ţinut să specifice că votul din 11 iulie a însemnat pentru PAS o responsabilitate fără precedent. Acesta nu a fost un simplu vot, fiecare vot indiferent pentru cine s-a votat, a fost o voce care transmite guvernării că aşa nu se mai poate.

„Oamenii Moldovei nu mai pot fi adulmecaţi cu vorba, cu lamentări prin studiouri, cu scuzele că de ce nu s-a reuşit – ei vor ca lucrurile să se schimbe. Şi ne-au spus asta foarte răspicat. Oamenii nu vor un parlament care este loc de adăpost pentru cei certaţi cu legea, un loc unde se votează scheme, privilegii pentru elite abonate la contracte cu statul, unde se acoperă nelegiuirea. Oamenii vor lucruri fireşti, ca instituţiile statului să înceapă să funcţioneze. Oamenii aşteaptă acest lucru de 30 de ani.

Lumea vrea un parlament unde se dezbat subiecte, legi importante pentru viaţa fiecărui cetăţean, familii şi comunităţi. Unde legile nu se votează pe ascuns, pe furiş şi pentru protecţia schemelor. Lumea vrea un parlament care face legi pentru dreptate, regulă şi disciplină. Un Parlament care are respect faţă de cetăţeni. Un asemenea Parlament trebuie să construim”, a declarat Igor Grosu de la tribuna Parlamentului.

Dezmembrarea monopolurilor, scoaterea presiunilor de pe mediul de afaceri, crearea unor reguli clare şi egale pentru toţi, aceasta ar fi pentru început, priorităţile PAS în noul Parlament, a anunţat Grosu.

De asemenea, a punctat spicherul Parlamentului, oamenii nu au timp să mai aştepte, lupta împotriva corupţiei şi creşterea nivelului de trai al cetăţenilor sunt lucrurile promise în campanie şi pentru care se va munci în următoare perioada. „Anumiţi paşi îi vom face imediat, unele lucruri vor fi simţite în timp”.

Aşteptările pe termen scurt de la Guvernarea PAS:

– creştere până la 2 mii de lei a pensiei minime, ca să compensăm măcar un pic veniturile pierdute de cei mai vulnerabili cetăţeni;

– reluarea finanţării externe, în special a componentei ce ţine de granturi care sunt disponibile Republicii Moldova;

– curăţarea instituţiilor subordonate Guvernului, dar şi Parlamentului, apropo, de funcţionari corupţi, numiţi de regimul anterior.

Aşteptările pe termen mediu:

– demararea unei reforme efective în justiţie - nu doar modificări de litere în legi, fără niciun impact asupra sistemului, ci acţiuni hotărâte care să cureţe justiţia de corupţi şi să asigure un flux proaspăt de tineri instruiţi şi motivaţi să schimbe lucrurile în această ţară. Avem nevoie de procurori curajoşi, de judecători curaţi, de poliţişti dedicaţi.

– reorganizarea cadrului legal ce ţine de taxare, impozitare şi activitatea antreprenorială şi, mai ales, asigurarea implementării corecte a acestuia de către instituţiile responsabile de supraveghere şi inspecţie.

Aşteptările pe termen lung:

– accelerarea procesului de integrare în Uniunea Europeană. Aici, în această sală, vom aproba legi, vom dezbate documente strategice cu mai puţină încărcătură ideologică, dar care au menirea simplă de a face regulă acasă, în fiecare instituţie, în fiecare comunitate – aceasta înseamnă integrare europeană;

– implementarea politicilor demografice care să oprească trendul negativ în evoluţia populaţiei. Aici cred că e nevoie să regândim modul în care ajutăm familiile cu copii;

– dezvoltarea regiunilor - o ţară sănătoasă nu are un singur oraş care se dezvoltă, ci mai multe centre regionale. Trebuie să analizăm oportunitatea reorganizării unor servicii asigurate de autorităţi, în special ar fi vorba de apă şi canalizare, colectarea şi gestionarea deşeurilor şi alte servicii.

„Să ne îndeplinim cu responsabilitate meseria pentru care am fost angajaţi de cetăţeni. Avem datoria să transformăm cu adevărat Parlamentul în organul reprezentativ suprem al poporului şi acest lucru depinde de fiecare dintre noi”, a subliniat Igor Grosu la final.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe