16,4 la sută din populaţia Republicii Moldova s-a vaccinat împotriva Covid-19

(Getty Images)

Republica Moldova înregistrează o rată de vaccinare de 16,4 la sută, ceea ce înseamnă un număr total de 992.873 de doze administrate la nivel naţional, dintre care 459911 persoane au fost vaccinate cu două doze de vaccin.

Potrivit experţilor în epidemiologie, este necesar ca populaţia generală să respecte măsurile de protecţie şi vaccinarea împotriva COVID-19, în contextul în care a fost confirmată prezenţa tulpinei Delta în Republica Moldova. Potrivit ultimelor studii internaţionale, varianta Delta a virusului Sars-Cov-2 e mai contagioasă şi provoacă forme grave de boală.

„Varianta Delta e mai contagioasă cu 60% decât varianta Alpha. Şi nu e vorba doar de transmiterea rapidă, dar şi de dezvoltarea formelor grave. Astfel, îndemnăm populaţia să respecte în continuare măsurile de protecţie şi să se vaccineze. De altfel, un studiu din China a demonstrat că perioada de incubaţie în cazul tulpinei Delta este de 3 - 4 zile comparativ cu 6 -7 zile în cazul celorlalte tulpini, iar încărcatura virală e de 1.200 de ori mai mare”, a declarat şefa Disciplinei de Epidemiologie din cadrul USMF, Angela Paraschiv.

Până în prezent, 86 la sută din lucrătorii medicali au fost vaccinaţi împotriva COVID-19, ceea ce a contribuit la scăderea cu 90% a ratei de morbiditate în rândul acestora. În acelaşi timp, la nivel naţional, au fost raportate 1.447 reacţii adverse, dintre care 93% cu forme uşoare, 6,9% cu forme moderate. Din numărul total de persoane vaccinate, 47% sunt femei şi 53% sunt bărbaţi.

Cea mai înaltă rată de vaccinare se înregistrează în municipiul Chişinău – 24,2%, Orhei şi Dubăsari – 17,9%. Cea mai redusă rată de vaccinare se înregistrează în raioanele Taraclia, Briceni şi UTA Găgăuzia, 8,6% – 11,3%. O rată mică sse înregistrează în rândul populaţiei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 29 de ani, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

Republica Moldova a recepţionat 1.348.710 de doze de vaccin împotriva COVID-19. Pentru administrarea vaccinului, oamenii se pot adresa medicului de familie sau se pot programa la vaccinare prin intermediul platformei vaccinare.gov.md.

Menţionăm că până în aceste momente, în Republica Moldova au fost înregistrate oficial 258.852 de persoane infectate cu virusul Wuhan care provoacă boala Covid-19. Dintre acestea, 251.645 de persoane s-au recuperat, 960 de cazuri sunt active, iar 6.247 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza infecţiei.

În Transnistria au fost înregistrate până în prezent 35.391 de persoane. Din numărul total de cazuri confirmate în regiune, 459 persoane au decedat.

De asemenea, la momentul actual, din cele 960 cazuri active, în cadrul instituţiilor medico-sanitare spitaliceşti din Moldova, sunt internaţi 325 pacienţi infectaţi cu COVID-19, în stare extrem de gravă de sănătate sunt 55 de persoane, dintre care 10 sunt conectate la aparate de respiraţie asistată.