UPDATE: Alegeri parlamentare în R. Moldova. Ce direcţie vor alege basarabenii pentru Moldova de peste Prut?

Parlamentul Republicii Moldova (parlament.md)
Loredana Diacu
11.07.2021

UPDATE: ora 22:45

În urma intervievării cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot, cu excepţia celor din stânga Nistrului şi diasporă, Comunitatea WatchDog.md şi Institutul de Politici Publice au prezentat rezultatele primului after-poll, la ora 21:00, după închiderea secţiilor de votare în Republica Moldova.

Potrivit rezultatelor prezentate la ora 22:00, Partidul Acţiune şi Solidaritate ar fi obţinut cele mai multe voturi în cadrul scrutinului parlamentar anticipat din 11 iulie şi anume 55,8 la sută, urmat de Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor cu 23,1 la sută, pe locul trei clasându-se Partidul „Şor” cu 8,1 la sută. Celelalte partide politice participante la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 nu au trecut pragul electoral de 5 la sută.

Precizăm că odată cu închiderea secţiilor de votare la ora 21:00, Comisia Electorală Centrală a început numărarea voturilor. Astfel, Potrivit CEC, Partidul Acţiune şi Solidaritate se află pe primul loc cu 46,3%, pe locul doi Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor cu 31,3%, urmate de Partidul „Şor” cu 7,8%. Celelalte fracţiuni nu au trecut pragul electoral, potrivit numărării de până acum.

***

În Republica Moldova au loc, duminică, alegeri parlamentare anticipate, după ce organul legislativ a fost dizolvat în aprilie, la propunerea preşedintelui ţării. Bătălia de la urne se dă nu doar între partide, ci practic între două direcţii: cea pro-europeană, promovată de Maia Sandu şi PAS şi cea pro-rusă, reprezentată de socialişti şi comunişti în frunte cu Igor Dodon şi Vladimir Voronin. Cei doi s-au aliat în Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor.

Conform dw.com.ro, majoritatea sondajelor date publicităţii în această campanie electorală arată că Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) are cele mai mari şanse să câştige aceste alegeri. După ce Maia Sandu, ex-preşedinta PAS, a reuşit să-l învingă pe Igor Dodon la prezidenţiale, actuala campanie electorală pare o continuare a alegerilor din toamna trecută.

Potrivit agora.md, la secţiile de vot sunt aşteptaţi peste trei milioane de alegători. Interesul cetăţenilor moldoveni pentru alegeri pare destul de mare, căci la ora 10 la urne se prezentaseră aproape de trei ori mai mulţi basarabeni decât la parlamentarele de acum patru ani.

Pentru cele 101 mandate de deputat concurează candidaţi din 20 de partide politice, cele două blocuri electorale menţionate anterior - PAS şi BECS şi un candidat independent. Pentru a fi considerat valabil, la scrutin trebuie să participe nu mai puţin de 1/3 din numărul total al alegătorilor, relatează B1TV.

În R. Moldova, cetăţenii cu drept de vot pot să voteze la 2 150 de secţii de votare deschise, dintre care 41 pentru alegătorii din localităţile din stânga Nistrului şi 150 în afara ţării. Secţiile de votare vor funcţiona de la 7:00 până la 21:00, ora locală. Pe parcursul zilei va fi realizat un sondaj after-poll telefonic, în rândul alegătorilor care au participat la vot.

Votarea este organizată cu respectarea măsurilor de protecţie contra COVID-19, respectiv masca este obligatorie, cetăţenii vor veni cu pix personal, dezinfectarea mâinilor şi păstrarea distanţei sociale.

Potrivit Inspectoratului General de Poliţie (IGP), până în aceste momente au fost înregistrate şi câteva nereguli: nerespectarea regulilor de protecţie anti-COVDID-19, deteriorarea afişajului electoral, huliganism, prezenţa la vot în stare de ebrietate, lipsă de respect faţă de cei prezenţi, etc.

Agitaţie electorală, huliganism, coruperea şi transportul organizat al alegătorilor, sunt doar sunt doar câteva dintre încălcările sesizate de oamenii legii încă de la primele orele de la deschiderea secţiilor de votare. În cadrul unui briefing de presă, şeful adjunct al IGP, Marin Maxian, a declarat că, pentru asigurarea bunei desfăşurări a scrutinului electoral, au fost antrenaţi peste 6630 de angajaţi ai Politiei.

Mai menţionăm că scrutinul din 11 iulie va fi monitorizat de 642 de observatori internaţionali şi 30 de experţi electorali din alte state.

În România au fost deschise 12 secţii de votare pentru cetăţenii moldoveni în marile oraşe, precum Bucureşti, Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Sibiu, Iaşi, Suceava, Galaţi, Bacău şi Constanţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor