Igor Dodon o avertizează pe Maia Sandu de încălcarea Constituţiei în ajunul şedinţei Curţii Constituţionale

Igor Dodon şi Maia Sandu
Igor Dodon şi Maia Sandu (facebook.com/D. Alaiba/newsmaker.com)

Liderul socialiştilor, Igor Dodon, susţine că opinii şi „concluzii ferme” anterioare ale Comisiei de la Veneţia stabilesc clar rolul şefului statului la deblocarea crizei politice.

Astfel, într-un mesaj publicat pe canalul său de Telegram, ex-preşedintele o avertizează pe Maia Sandu, că insistând pentru dizolvarea parlamentului riscă să ia o poziţie anticonstituţională şi să încalce datoria de a se afla deasupra intereselor de partid.

“Dizolvarea parlamentului în cazul când deputaţii sunt gata să voteze un guvern şi adâncirea crizei constituţionale sau crearea unei noi crize poate fi considerată o violare a obligaţiilor constituţionale a preşedintelui ca putere neutră”, a adăugat Igor Dodon.

Avertismentul lui Dodon vine în ajunul examinării de către Curtea Constituţională (CCM) a decretului Maiei Sandu care a numit-o repetat drept candidat la funcţia de premier pe Natalia Gavriliţa, a cărei respingere ar putea duce mai repede la convocarea alegerilor parlamentare anticipate.

PSRM a propus-o pe Mariana Durleşteanu - fost ambasador la Londra şi ex-ministru al Finanţelor în anii 2008-2009 - în calitate de candidat la funcţia de premier al R. Moldova, asigurându-i 54 de voturi - o majoritate parlamentară împreună cu semnăturile deputaţilor afiliaţi fugarului Şor implicat în furtul miliardului.