Vladimir Bolea a solicitat CNESP să analizeze repetat restricţionarea activităţii pieţelor comerciale

Vladimir Bolea, deputat PAS
Vladimir Bolea, deputat PAS (parlament.md)

Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Vladimir Bolea a solicitat joi, 18 februarie, Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) să analizeze repetat hotărârea din 15 februarie prin care se restricţionează activitatea pieţelor comerciale, limitându-se doar la zilele de marţi, joi şi sâmbătă, cu excepţia pieţelor agricole.

Mai mult decât atât, potrivit deputatului, argumentele prezentate nu justifică restricţiile impuse, în condiţiile în care există posibilitatea ca pieţele comerciale să activeze în regim obişnuit, cu respectarea normelor sanitaro-epidemiologice.

„Întrucât pct. 10 din Hotărârea Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică nr. 45 din 15 februarie 2021 permite desfăşurarea activităţii de comerţ/prestări servicii în spaţii închise cu admiterea concomitentă a unui număr limitat de clienţi, restricţionarea în totalitate în anumite zile a activităţii pieţelor comerciale, altele decât cele agricole, în spaţii deschise nu pare a fi una rezonabilă.

Solicit să analizaţi suplimentar oportunitatea prevederilor pct.9 din Hotărârea Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică nr. 45 din 15 februarie 2020 care ţine de restricţionarea activităţii pieţelor comerciale, altele decât cele agricole, doar în zilele de marţi, joi şi sâmbătă, cu luarea în consideraţie atât a necesităţii luării măsurilor necesare împotriva răspândirii infecţiei COVID-19, cât şi permisivităţii activităţii agenţilor economici cu condiţia respectării normelor sanitaro-epidemiologice”, a declarat într-un briefing de presă, Vladimir Bolea.

Precizăm că pe parcursul zilei de joi, 18 februarie, în Republica Moldova au fost înregistrate alte 1340 noi cazuri de infectare cu virusul Wuhan care provoacă boala COVID-19, în urma efectuării a 3817 teste, rata de infectare constituind 35 la sută. Astfel, bilanţul persoanelor infectate până în prezent în ţara noastră a ajuns la 174.155. Tot pe parcursul zilei de joi au fost confirmate încă 20 decese, bilanţul ridicându-se la 3717.

Amintim că la 15 februarie, CNESP a anunţat că starea de urgenţă în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova se prelungeşte până în data de 15 aprilie 2021, după ce a fost observată o creştere zilnică a numărului de cazuri de coronavirus. Tot atunci, CNESP a specificat că una dintre noile restricţii impuse vizează activitatea centrelor comerciale din ţară, care va fi sistată în zilele de week-end, începând cu 17 februarie 2021. Din această zi se restricţionează şi activitatea pieţelor comerciale, care vor fi deschise doar în zilele de marţi, joi şi sâmbătă, cu excepţia pieţelor agricole.