Igor Dodon, bănuit în dosarul „Energocom” pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu

Igor Dodon nu şi-a recunoscut vina şi a solicitat termen pentru a-şi angaja avocat.
Igor Dodon, preşedintele R. Moldova
Igor Dodon, preşedintele R. Moldova (facebook.com/Dodon Igor)

Procuratura Generală informează că fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a prezentat miercuri în faţa procurorilor, unde a fost audiat în calitate de bănuit pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, săvârşite de o persoană cu funcţie de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Igor Dodon este bănuit că în perioada anilor 2008-2009, când a deţinut funcţia de Prim-viceprim-ministru, ministru al Economiei şi Comerţului a eliberat avizul în baza căruia, în mai 2008 a fost semnat contractul privind procurarea energiei electrice pentru R. Moldova, în condiţiile în care SA „Energocom” avea deja negociate şi încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preţ mai ieftin cu 29%.

Urmare a acţiunilor menţionate, procurorii susţin că statului în persoana SA ,,Energocom” i-au fost cauzate daune în proporţii deosebit de mari în valoare de 11 927 173 dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei, mijloace băneşti care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

Concomitent, aceste acţiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetăţenii Republicii Moldova.

Procuratura Generală a notat într-un comunicat că, în cadrul audierilor, Igor Dodon nu şi-a recunoscut vina în săvârşirea infracţiunii de care este bănuit. Acesta nu a dat declaraţii, solicitând acordarea unui termen pentru a discuta cu apărătorii săi şi a se pregăti de audieri, ţinând cont de complexitatea cazului.

Totodată, procurorii au remarcat că, în privinţa lui Igor Dodon a fost aplicată măsura procesuală de constrângere sub formă de obligarea de a se prezenta la organul de urmărire penală.