Igor Corman a participat joi la masa rotundă cu genericul „Noi impulsuri în colaborarea moldo-germană”

Preşedintele Legislativului Igor Corman a participat astăzi la masa rotundă cu genericul „Noi impulsuri în colaborarea moldo-germană”, organizată de Ambasada Germaniei la Chişinău, transmite Moldpres cu referire la Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului.
Preşedintele Parlamentului, Igor Corman (en.wikipedia.org)
Ana Chitoroagă
16.05.2014

Preşedintele Legislativului Igor Corman a participat astăzi la masa rotundă cu genericul „Noi impulsuri în colaborarea moldo-germană”, organizată de Ambasada Germaniei la Chişinău, transmite Moldpres cu referire la Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului. Şeful Legislativului le-a vorbit participanţilor la eveniment despre istoricul evoluţiei relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări, agenda europeană a Republicii Moldova şi rolul Germaniei în procesul de integrare europeană a ţării.

Potrivit preşedintelui Parlamentului, anii 2004 şi 2009 au reprezentat două momente esenţiale în istoria relaţiilor moldo-germane.

„Dacă între 1997 şi 2001 germanii ştiau prea puţine despre Republica Moldova şi interesul era foarte scăzut, începând cu 2004 a intervenit o schimbare de abordare şi acest lucru se explică prin faptul că a avut loc prima rundă mare de extindere a UE. Al doilea punct foarte important a fost anul 2009, când a fost lansat Parteneriatul Estic, la Praga, atunci a început şi schimbarea în Republica Moldova”, a declarat Igor Corman.

„Începând cu 2009, relaţiile cu Germania au cunoscut o dezvoltare ascendentă. Avem un dialog politic excelent şi o cooperare intensă pe dimensiunea parlamentară”, a menţionat preşedintele Parlamentului, amintind de vizita la Chişinău a Cancelarului Germaniei, Angela Merkel, precum şi a altor înalţi oficiali germani.

Potrivit şefului Legislativului, legăturile care există între cele două ţări, prin intermediul nemţilor basarabeni - această filă comună din istorie, vin să completeze organic relaţiile moldo-germane.

„Atunci când există ceva mai sensibil, o relaţie mai de suflet, când există ceva frumos din trecutul nostru comun, asta ajută foarte mult. Comunitatea nemţilor basarabeni din Germania este o punte vie de legătură între ţările noastre”, a subliniat Igor Corman.

Preşedintele Parlamentului a remarcat rolul Germaniei în parcursul european al ţării, menţionând că succesele remarcabile obţinute anul acesta de Republica Moldova în relaţia cu UE ar fi fost imposibile fără susţinerea din partea „primei vioare a Uniunii Europene”.

„Toate aceste bune începuturi, pe care le avem în ultimii ani în relaţia noastră cu Germania, arată că poate să existe o continuitate foarte bună. În măsura în care vom reuşi să consolidăm această relaţie în toate domeniile, vom obţine un sprijin şi mai puternic din partea Germaniei pentru parcursul european al Republicii Moldova”, a relevat preşedintele Parlamentului.

Şeful Legislativului a mai declarat că relaţiile economice dintre cele două ţări sunt în ascensiune, dar mai există încă foarte multe rezerve în acest sens.

„Germania este printre primii parteneri comerciali şi un important investitor în ţara noastră, iar companiile care deja activează cu succes în Republica Moldova pot servi drept un semnal bun şi pentru alţi investitori”, a afirmat speakerul.

La eveniment au mai participat ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, Matthias Meyer, Directorul ZEL „Bălţi”, Marin Ciobanu, vicepreşedintele „Moldova-Institut Leipzig”, Vasile Dumbravă, reprezentanţi ai mediului academic şi ai societăţii civile.

Acest eveniment încheie şirul acţiunilor culturale organizate în cadrul săptămânii moldo-germane la Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor