Expresii idiomatice chinezeşti: "Îndemânarea vine din practică" (熟能生巧)

Negustorul ambulant de ulei toarnă uleiul în sticlă cu ajutorul unui căuş în timp ce îl ceartă pe un arcaş arrogant, zicându-i că îndemânarea apare din practică.
Negustorul ambulant de ulei toarnă uleiul în sticlă cu ajutorul unui căuş în timp ce îl ceartă pe un arcaş arrogant, zicându-i că îndemânarea apare din practică. (Sandy Jean / Epoch Times)

Expresia chinezească 熟能生巧 (shú néng sheng qiao) înseamnă, mot-a-mot, "prin practică apare o mare abilitate". Este folosită pentru a arăta că îndemânarea vine din practicarea în mod repetat a unui lucru, fiind similar cu expresia “teoria fără practică e ca o roată fără ax”.

Această expresi poate fi găsită în capitolul 31 al poveştii "Flori în oglindă", scrisă de către Li Ruzhen în perioada dinastiei Qing (1644-1911 d.Hr.).

Conform poveştii, în perioada dinastiei Song de Nord (960-1127 d.Hr.), trăia un arcaş foarte priceput numit Chen Yaozi. El nu a ratat niciodată vreo ţintă, iar elevii săi l-au denumit “arcaşul magic”. Chen era foarte mândru de talentul său, crezând că era cel mai bun arcaş din lume.

Într-o zi, în timp ce lansa săgeţi, Chen a atras o mulţime de privitori, care au început să-l încurajeze. În mulţime, se afla şi un bătrân, negustor ambulant de ulei, care nu părea deloc impresionat.

Surprins, Chen l-a întrebat pe negustorul ambulant: "Tu poţi să faci asta?"

Negustorul ambulant a răspuns: "Nu, nu pot."

Chen a întrebat din nou: "Ce părere ai despre cum îmi mânuiesc arcul?"

Negustorul ambulant i-a răspuns: “E bine, doar că nu-i nimic deosebit, este nevoie doar de practică.”

Acest lucru l-a întristat pe Chen. Unul dintre studenţii săi i-a zis negustorului ambulant: "Nimeni nu se poate compara cu abilitatea maestrului meu în mânuirea arcului. Cum îndrăzneşti să subestimezi îndemânarea maestrului meu?"

Fără să spună un cuvânt, negustorul ambulant a luat o sticlă, a pus-o pe pământ, punând pe partea de sus a sticlei o monedă de cupru cu o gaură pătrată în centru. Apoi, a turnat în sticlă ulei cu un polonic de lemn, fără să verse măcar o picătură pe monedă.

Privitorii se uitau uimiţi. Negustorul ambulant s-a întors către Chen spunând: "Asta iarăşi nu a însemnat nimic. Pot s-o fac doar pentru că am practicat foarte mult timp. Îndemânarea vine din practică." Fără să mai scoată o vorbă, negustorul ambulant a plecat, iar mulţimea s-a liniştit.

Cuvintele bătrânului negustor ambulant l-au făcut pe Chen să se simtă ruşinat de comportamentul său arogant, Din acel moment, el a devenit mai modest, antrenându-se cu arcul, cu mai multă sârguinţă. La scurt timp după aceasta, el a devenit cunoscut nu numai pentru abilităţile sale excelente de a mânui arcul, dar şi pentru personalitatea sa binevoitoare.

Mai târziu, oamenii au folosit expresia "熟能生巧" pentru a pune accentul pe importanţa practicii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură