Huawei respinge solicitările SUA de a investiga relaţiile sale comerciale cu Iranul

Huawei Technologies Co Ltd a declarat miercuri că apelurile din partea a şase parlamentari americani, pentru a investiga dacă producătorul chinez gigant de echipamente de telecomunicaţii a încălcat o lege pentru sancţiuni prin furnizarea de tehnologii sensibile către Iran, s-au bazat pe rapoarte inexacte ale mass-media.
Logo-ul companiei chineze Huawei Technologies Co Ltd. (INDRANIL MUKHERJEE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.01.2012

Huawei Technologies Co Ltd a declarat miercuri că apelurile din partea a şase parlamentari americani, pentru a investiga dacă producătorul chinez gigant de echipamente de telecomunicaţii a încălcat o lege pentru sancţiuni prin furnizarea de tehnologii interzise către Iran, s-au bazat pe rapoarte inexacte ale mass-media.

"Din păcate, câţiva membri ai Congresului continuă să citeze rapoarte inexacte ale mass-media, care includ acuzaţii nefondate", a afirmat Huawei, al doilea producător mondial de telecomunicaţii, într-o declaraţie prin e-mail.

Huawei, fondat de directorul executiv Ren Zhengfei, doreşte să se extindă în sectorul telecomunicaţiilor din SUA dar s-a lovit de o opoziţie politică din cauza preocupărilor de securitate naţională. Legăturile lui Ren cu armata chineză au fost adesea citate ca un element perturbator al progresului companiei în America de Nord, deşi Huawei a negat, în mod repetat, că ar avea vreun fel de legături cu forţele armate.

Huawei a fost invonuită cu câţiva ani în urmă de fraudarea companiei americane Cisco, prin copierea routerelor şi a altor echipamente produse de aceasta. Deşi Huawei a pledat vinovat în proces - dovezile copleşitoare arătând ca au fost copiate chiar şi greşelile din manualele de operare şi defectele produselor - compania chineză a reuşit să scape fără sencşiuni mari.

Într-o scrisoare către Departamentul american de Stat, şase membri din Congresul american au solicitat o anchetă guvernamentală asupra Huawei şi a altor companii de telecomunicaţii, pentru a descoperi dacă acestea au încălcat o lege pentru sancţiuni împotriva Iranului, adoptată de Congresul SUA în 2010, prin furnizarea de tehnologii sensibile către Teheran.

Scrisoarea, care a citat în mare măsură un raport al Wall Street Journal din octombrie, conform căruia guvernul iranian a folosit tehnologia de la Huawei şi de la alte companii pentru a "limita libertatea de exprimare a poporului iranian şi fluxul liber de informaţii imparţiale în Iran," este datată din 22 decembrie dar a fost făcută publică doar în această săptămână.

Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din China, a declarat pe 10 decembrie că nu va mai încheia noi afaceri cu Iranul dar o agenţie cu sediul în SUA a afirmat că autorităţile de la Teheran au utilizat echipamentele companiei pentru a monitoriza dizidenţii.

Huawei a afirmat în acel moment că îşi "va restricţiona în mod voluntar dezvoltarea afacerilor (în Iran), prin încheierea căutării de noi clienţi şi limitarea activităţilor sale de afaceri cu clienţii existenţi."

Parlamentarii americani au spus în scrisoare că "decizia Huawei de la începutul acestei luni de a nu mai încheia afaceri noi în Iran este un pas pozitiv", dar acţiunile anterioare ale companiei şi continuarea contractelor deja existente cu clienţii iranieni pot încălca sancţiunile.

Huawei a declarat miercuri că a răspuns la acuzaţii similare în noiembrie, spunând că activitatea sa în Iran avea scop comercial şi civil şi că nu implica tehnologie care ar putea fi utilizată pentru cenzurarea ştirilor. De asemenea, compania a afirmat că ea este doar unul dintre diverşii furnizori de echipamente de telecomunicaţii din Iran şi că nu este singurul furnizor din ţară.

Huawei este deţinută în comun de angajaţii săi.

Huawei, cu sediul în oraşul sudic chinez Shenzhen, concurează cu Samsung Electronics Co Ltd şi Apple Inc pe piaţa electronicelor de consum şi cu Ericsson şi Cisco Systems Inc în domeniul telecomunicaţiilor în reţea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor