Hu Jintao intensifica persecutia in Tibet
Presedintele chinez Hu Jintao a cerut “un mare zid” de stabilitate in Tibet, acum, cand se implinesc 12 luni de la un val de revolte si cand Dalai Lama se pregateste sa marcheze 50 de ani de cand si-a parasit tinutul.
Cererea lui Hu a venit ca urmare a faptului ca fortele de securitate, postate de-a lungul regiunii montane, au impiedicat izbucnirea unor noi proteste organizate de tibetanii nemultumiti. S-a precizat ca fortele de securitate se aflau in garda.
Hu, care a fost secretar al partidului comunist in Tibet in timpul primului val de proteste, nu este asa de optimist.
“Intra in discutie responsabilitatile pentru dezvoltare si stabilitate… Asigurarea securitatii nationale si a stabilitatii sociale din Tibet”, le-a spus el delegatilor tibetani, in cadrul intalnirii anuale a parlamentului national din Beijing, potrivit site-ului postului de radio chinez international (gb. cri. cn). “Trebuie sa construim un Mare Zid ferm impotriva separatismului pentru a proteja unitatea tarii mama, ajutand la dezvoltarea Tibetului de la o stabilitate de baza la asigurarea ordinii de durata si a linistii”.
Comentariile lui Hu reprezinta cel mai serios avertisment pentru grupurile care cauta sa-si arate nemultumirea in legatura cu guvernarea lui Hu in Tibet, la o jumatate de secol dupa ce Dalai Lama s-a mutat in nordul Indiei ca urmare a esuarii unei insurectii organziate impotriva stapanirii chinezesti.
Cu un an in urma, protestele din capitala Tibetului - Lasha -, conduse de monahi impotriva guvernarii chineze, au provocat o razmerita, pe 14 martie, cand o multime tibetana a atacat magazinele conduse de chinezii Han si de musulmanii Hui, omorand 19 persoane. Actiunile de protest s-au raspandit in mai multe zone din Tibet.
Unele grupuri din strainatate, care sprijina guvernarea tibetana pentru a fi autonoma, spuneau ca mai mult de 200 de tibetani au murit in conflicte. Oficialii chinezi au respins aceste informatii si au precizat ca au folosit forte minime.
Potrivit agentiei de stiri Xinhua, Kang Jinzhong, comisar al partidului comunist al Politiei Armate a Poporului Chinez din Tibet, a precizat ca nu s-a asteptat la revolte, dar ca fortele de ordine erau gata de actiune. “In opinia mea, acum societatea tibetana este extrem de stabila”, a spus Kang la Beijing, unde a participat la intalnirea anuala a parlamentului. “Ca si politia armata, avem puterea de a ne descurca in orice situatie”.
Fu Hongyu, comisar in cadrul Departamentului de Control al Vamii si Securitatii Publice, a declarat pentru Xinhua ca o extra securitate ar “proteja mult stabilitatea frontierelor tibetane”. “Pentru a vorbi de protectie stabila in Tibet, am desfasurat trupe in scopul intaririi controalelor de-a lungul frontierei tibetane la punctele de intrare si pe strazi”, a precizat Fu.
China se invecineaza, in regiunea himalayana, cu India, Nepal, Bhutan si Birmania. Multi ani, tibetanii au traversat regiunea, unii cu acordul oficialilor, iar altii pentru a studia in manastirile budiste, conduse de monahi exilati.
“Atmosfera de spaima”
Campania Internationala pentru Tibet, organizata in Washington D. C., a precizat ca se asterne teama asupra calmului din regiune. Fortele de securitate au arestat mii de tibetani, sub motivul nefondat de a fi “separatist”. Se spune ca mai mult de 1.200 de persoane sunt date disparute de la actiunile violente din regiune din luna martie a anului trecut. “Inca exista o atmosfera de teama, astazi, in Lhasa”, a declarat Kate Sauders, unul din autorii relatarii, pentru Reuters. “(Tibetanii) Au facut pasi extraordinari pentru a arata ca raspund in fata lui Dalai Lama si nu in fata statului chinez.
Ministrul de externe chinez si ministrul securitatii publice nu au comentat imediat si nici nu au oferit informatii despre numarul tibetanilor retinuti. Oficialii chinezi au spus ca aproximativ 953 de persoane au fost retinute si 76 condamnate in ultimul an pentru violenta.
Semne de tensiune
Conform unei relatari in limba engleza a agentiei Xinhua, luni, unele explozive fabricate acasa au distrus doua masini ale politiei intr-o zona etnica tibetana din vecinatatea provinciei Qinghai,. Exploziile au avut loc dupa ce rezidentii s-au adunat in fata postului de politie pentru a-l sprijini pe soferul unui tir cu lemne, oprit la punctul de politie, duminica, a precizat Xinhua, citandu-l pe Lin Yasong, sef al partidului Golog Tibetan Autonomous Prefecture.
Ziarul german Frankfurte Rundschau, l-a citat, vineri, pe Dalai Lama spunand ca Tibetul a fost foarte tensionat si ca ar putea avea loc “o explozie de violenta” in orice moment. Oficialii chinezi afirma ca “gasca” lui Dalai Lama a instigat la revolta anul trecut si il numesc un separatist care utilizeaza religia in lupta pentru un Tibet independent. Monahul, in varsta de 73 de ani, afirma ca se opune violentelor si ca doreste o autonomie la nivel inalt, sub suveranitate chineza, pentru tinutul sau natal.