"Hoţia o să se vadă din satelit!" - Rezoluţie contra tăierilor ilegale, adoptată la Strasbourg. Doi români au votat împotrivă

În zona localităţii Nucşoara (jud. Argeş), pe Râul Doamnei şi Valea Cernatului, se taie copaci de o valoare deosebită. Şi pentru pădure, şi pentru profitori...
În zona localităţii Nucşoara (jud. Argeş), pe Râul Doamnei şi Valea Cernatului, se taie copaci de o valoare deosebită. Şi pentru pădure, şi pentru profitori... (Facebook - Mihai Goţiu)
Loredana Diacu
13.09.2022

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe anunţă adoptarea, în Parlamentul European, a unei rezoluţii privind o nouă strategie a UE pentru păduri pentru 2030 care acoperă pe larg fenomenul tăierilor ilegale şi prevede măsuri pentru limitarea acestora.

Potrivit lui Vlad Gheorghe, europarlamentarii Lorant-Gyorgy Vincze de la UDMR şi Maria Grapini de la Partidul Puterii Umaniste s-au abţinut, iar peneliştii Daniel Buda şi Mircea Hava au votat împotrivă.

Redăm postarea lui Vlad Gheorghe

"Victorie pentru păduri!

Astăzi la Strasbourg am adoptat o rezoluţie privind o nouă strategie a UE pentru păduri pentru 2030 - gestionarea durabilă a pădurilor în Europa. Rezoluţia acoperă pe larg fenomenul tăierilor ilegale şi prevede măsuri care să le limiteze, inclusiv crearea unui cadru european de observare, raportare şi colectare a datelor privind pădurile din statele membre.

Altfel spus, hoţia o să se vadă din satelit! Utilizarea tehnologiilor geospaţiale şi de teledetecţie este menţionată explicit în rezoluţie şi este încă un pas spre folosirea datelor din programul Copernicus pentru protejarea pădurilor europene. Orice ar spune ministrul Mediului sau Romsilva, satelitul nu minte - amploarea tăierilor de pădure se vede clar, micşorarea suprafeţelor împădurite poate fi observată transparent, fără suspiciuni sau părtinire.

Rezoluţia menţionează că exploatarea forestieră ilegală, inclusiv în zonele protejate precum siturile Natura 2000 reprezintă o problemă permanentă şi nerezolvată în numeroase state membre. Ştim cu toţii că România se află printre acestea - nu ne putem ascunde după copaci pentru că ei sunt din ce în ce mai rari.

Există zeci de iniţiative civice de salvare a unor păduri din toate colţurile ţării, de la Comorova în judeţul Constanţa şi până la Codrii Iaşului, de la Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei până la Snagov. Se taie - mult, aiurea, ilegal. Cu toate asta, reacţiile ministerului Mediului, ale Romsilva şi tuturor instituţiilor de resort sunt halucinante. Din toate răspunsurile oficiale la sesizările mele ar rezulta că în România creşte ca din apă suprafaţa împădurită, gestiunea pădurilor şi a fondurilor de vânătoare este foarte bună, iar ariile protejate nu sunt distruse decât de vijelii şi alte fenomene naturale, nici urmă de drujbe şi hoţi de lemne.

Parlamentul European invită direct Comisia şi statele membre să majoreze cheltuielile pentru asigurarea respectării legislaţiei acolo unde este necesar, să combată corupţia şi să îmbunătăţească guvernanţa pădurilor şi a terenurilor. Înfiinţarea Procurorului Verde European are foarte mulţi susţinători, tocmai pentru că toată lumea ştie ceea ce spunem de ani de zile: doar autorităţile locale şi naţionale NU pot, nu vor să oprească tăierile ilegale!

Atacurile asupra lucrătorilor silvici, ale activiştilor de mediu şi jurnaliştilor sunt de asemenea menţionate în textul votat de eurodeputaţi, care se aşteaptă ca statele membre să tragă la răspundere făptaşii. Asta cerem şi noi!

Textul votat azi menţionează clar şi schimbarea destinaţiei terenurilor în unele state membre, inclusiv în pădurile de stat şi zonele protejate - o tactică des întâlnită la autorităţile române, prin care hectare întregi de pădure dispar legal chiar înainte să fie tăiate.

Este cazul ariei protejate Snagov, care a fost micşorată din pix în ultimii 30 de ani ca să se poată exploata, construi etc. sau a Pădurii Comorova de pe litoral - şi nu sunt deloc singurele exemple, din păcate.

Astăzi am votat şi un nou Regulament privind defrişările - europarlamentarii Lorant-Gyorgy Vincze de la UDMR şi Maria Grapini de la Partidul Puterii Umaniste s-au abţinut, iar peneliştii Daniel Buda şi Mircea Hava au votat împotrivă. Ca să ştiţi", a scris pe Facebook europarlamentarul român.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor