Hotărârea de Guvern privind privatizarea CFR Marfă a fost publicată în Monitorul Oficial
alte articole
Preţul de pachetului de 51% din acţiunile CFR Marfă este de 904,98 milioane lei (202 milioane de euro).
Hotărârea de Guvern pune ca şi condiţie sine qua non pentru transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de acţiuni către compania lui Gruia Stoica, încheierea unui contract de escrow în termen de 30 de zile de la data semnării contractului de vânzare de acţiuni.
Contractul de escrow se va constitui în anexă la contractul de vânzare de acţiuni, scopul principal al contractului fiind garantarea plăţii de către cumpărător a 10% din preţul de cumpărare (90,49 milioane lei) în termen de două zile de la data contractului de escrow. În Hotărârea de Guvern nu se specifică însă un termen limită pentru semnarea contractului de vânzare a acţiunilor.
Realizarea transferului dreptului de proprietate asupra pachetului de 51% din acţiunile CFR Marfă mai este condiţionată şi de "emiterea de către Consiliul Concurenţei a unei adrese sau decizii" în conformitate cu dispoziţiile Legii concurenţei "şi/ sau emiterea unui asemenea document de către alte autorităţi de concurenţă competente"
Pentru a intra în posesia acţiunilor CFR, cumpărătorul este obligat să crediteze contul vânzătorului, statul român, cu întreaga contravaloare a pachetului majoritar.
La data finalizării tranzacţiei, vânzătorul va încasa integral suma agreată pentru acţiunile CFR Marfă, intrând în posesia garanţiei de participare la licitaţie în valoare de 10 milioane euro, a celor 90 milioane lei din fondul escrow şi a diferenţei rămase până la preţul de vânzare.
Cumpărătorul va fi obligat să respecte obligaţiile societare faţă de vânzător, inclusiv dreptul acestuia din urmă de a nominaliza doi administratori în CA-ul societăţii pe perioada în care va mai deţine cel puţin 10% din acţiunile CFR Marfă.
Decizii precum reducerea sau majorarea capitalului social, schimbarea formei juridice, fuziunea sau divizarea pe o perioadă de cinci ani nu vor putea fi luate decât cu o majoritate de cel puţin două treimi din capitalul social, în timp ce, hotărârile de modificare a obiectului principal de activitate al societăţii sau dizolvarea societăţii vor putea fi adoptate doar cu unanimitate de voturi, reprezentând întreg capitalul social.
Guvernul mai condiţionează finalizarea tranzacţiei de obţinerea acordului de la finanţatorii interni şi externi ai CFR Marfă pentru modificarea structurii acţionariatului societăţii.
Conform Hotărârii de Guvern, Statul deţine dreptul de reziliere a contractului în împrejurări ce implică o culpă a cumpărătorului.
Guvernul se angajează să activeze clauza penală în cazul în care GFR nu îndeplineşte sau nu respectă în tot sau în parte oricare dintre obligaţiile contractuale, "cumpărătorul fiind obligat să plătească o penalitate de 5% din preţul de cumpărare pentru neexecutarea acestor obligaţiuni, cu excepţia obligaţiilor continue, a căror încălcare, în tot sau în parte, îndreptăţeşte statul român să recurgă la rezilierea contractului."
În cazul în care finalizarea tranzacţiei nu are loc din culpa cumpărătorului în termenul de 60 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a hotărârii, contractul se desfiinţează "de plin drept" fără a mai fi necesară punerea în întârziere, fără orice altă formalitate prealabilă şi fără intervenţia instanţei.
GFR, companie deţinută de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarată la 20 iunie câştigătoare în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din acţiuni şi angajând investiţii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investiţii de mediu.
Premierul Victor Ponta a declarat, marţi seară, într-o emisiune la RTV, că a contrasemnat Hotărârea de guvern privind privatizarea CFR Marfă iar documentul va fi publicat “probabil miercuri” în Monitorul Oficial.
Preşedintele Băsescu declara în data de 5 august "că Guvernul ar trebui să desfăşoare toate demersurile pentru a nu bloca privatizarea CFR Marfă, respectiv să publice în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern privind compania feroviară şi să nu pună statul în situaţia de a plăti despăgubiri."
"Ce este important acum e că Guvernul să nu blocheze procedurile, pentru ca statul român va plăti dacă el blochează procedurile. Dacă este să se rateze privatizarea, ca reprezentant al statului, aş vrea să se rateze din cauza partenerului şi nu din cauza lipsei de curaj pe care eu, statul, o am la un moment dat în a continua procesul. Pentru că blocarea procesului de privatizare din cauza Guvernului României nu va face decât să aducă daune de milioane în procese care vor dura ani, dar vor fi extrem de costisitoare la final", a afirmat Băsescu.
Băsescu a menţionat însă şi că, în viziunea sa, "modul cum s-a desfăşurat procesul de licitaţie prefigura un eşec" în ceea ce priveşte privatizarea CFR Marfă şi s-a declarat sceptic în privinţa posibilităţii ca Gruia Stoica "să facă rost" de banii pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni.
"Şi acum sunt sceptic că [Gruia Stoica] va găsi banii. Însă blocarea procesului de către Guvern îi va da domnului Stoica toate motivele să spună «Păi, fraţilor, dacă îmi semnaţi contractul în cele 60 de zile care mi-ar fi rămas...», că avea 30 de zile să mai depună 10,2 milioane şi încă 30 de zile ca să depună diferenţa de 181 de milioane. Omul, oricât ar căuta, dacă nu are contractul în mână, semnat, nu-l ia în seamă nicio bancă în mod serios. Dincolo de faptul cunoscut că ar avea probleme, dar Guvernul îi creează condiţii să arate că nu avea cum să facă rost de bani pentru că nu are contractul. Deci aici e eroarea pe care, din punctul meu de vedere, o face Guvernul", a precizat preşedintele.
În data de 2 august, a avut loc o şedinţă CSAT în cadrul căreia s-a discutat privatizarea CFR. Un comunicat al Preşedinţiei informa: "Membrii CSAT au avut o discuţie constructivă legată de acest proces de privatizare având ca obiect continuarea procedurilor legale privind finalizarea procesului de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă «C.F.R. Marfă» - S.A. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat strategia de privatizare a CFR Marfă prin Hotărârea CSAT nr. 23/5.02.2013. Nu s-a emis o altă decizie CSAT".
În comunicat se preciza faptul că şedinţa CSAT de vineri a fost convocată de preşedintele Traian Băsescu ca urmare a unei solicitări a Guvernului transmisă joi de a introduce pe ordinea de zi a unei viitoare şedinţe a Consiliului subiectul HG din 24 iulie privitoare la "aprobarea contractului de privatizare a CFR Marfă cu Societatea Comercială Grup Feroviar Român S.A., în calitate de cumpărător."
Şedinţa CSAT a venit pe fundalul unei dispute aprinse între premier şi preşedinţe, privind privatizarea CFR Marfă.
Traian Băsescu i-a cerut în repetate rânduri lui Victor Ponta să îşi asume răspunderea pentru privatizare, iar primul ministru a declinat solicitarea preşedintelui, solicitând avizul CSAT.
Guvernul a aprobat contractul cu GFR, în 24 iulie, însă a cerut ca tranzacţia să fie aprobată de CSAT. Potrivit Guvernului, "neformularea unei poziţii a CSAT în cazul contractului se va finaliza prin blocarea privatizării, instituirea unui management privat şi restructurarea companiei".
Actuala Hotărâre de Guvern aduce un armistiţiu provizoriu în lunga dispută preşedinte - premier. Rămâne de văzut dacă Gruia Stoica va găsi banii pentru a prelua acţiunile CFR Marfă sau contractul se va rezilia după 60 de zile, exclusiv din culpa sa.