Horror reality. O companie elveţiană foloseşte "mini-creiere" crescute în laborator, pentru a rula computere

Creier uman (youtube.com)
Redacţia
26.06.2024

O companie din Elveţia cunoscută sub numele de "Final Spark" a construit un biocomputer hibrid bizar care combină "mini-creiere" crescute în laborator, cu circuite electronice convenţionale, relatează The Most Important News.

Această abordare economiseşte o cantitate extraordinară de energie în comparaţie cu computerele obişnuite, dar există o mare problemă. Creierele umane miniaturale crescute în laborator se uzează continuu şi mor, astfel încât oamenii de ştiinţă trebuie să crească altele noi pentru a le înlocui.

Celulele stem derivate din ţesutul pielii umane sunt utilizate pentru a crea cei 16 "organoizi" cerebrali sferici de care depinde sistemul.

Potrivit sursei citate, oamenii de ştiinţă de la Final Spark îşi numesc computerul hibrid "Neuroplatform" şi se spune că acesta utilizează doar "o fracţiune din energia necesară pentru a alimenta un sistem tradiţional"...

Startup-ul tehnologic elveţian FinalSpark vinde acum acces la biocomputere care combină până la patru creiere umane mici, crescute în laborator, cu cipuri de siliciu.

Această nouă platformă de bioprocesare, denumită Neuroplatform, utilizează versiuni mici ale creierului uman pentru a efectua activităţi informatice în locul cipurilor de siliciu. Compania afirmă că poate monta 16 dintre aceste mini-creiere pe Neuroplatform şi poate utiliza o fracţiune din energia necesară pentru alimentarea unei instalaţii tradiţionale.

Platforma, adoptată în prezent de nouă instituţii, integrează hardware, software şi biologie pentru a construi un sistem de procesare eficient din punct de vedere energetic şi foarte performant.

Această "descoperire" este promovată ca o modalitate de a economisi o cantitate uriaşă de energie.

Dar cum rămâne cu "mini-creierele" umane cultivate în laborator care sunt folosite pentru a rula Neuroplatforma?

Fiecare dintre cele 16 "mini-creiere" este alcătuit din aproximativ 10.000 de neuroni vii şi este menţinut în viaţă de un "sistem microfluidic care furnizează apă şi nutrienţi celulelor"...

Mai degrabă decât o simplă integrare a conceptelor biologice în informatică, platforma online FinalSpark "exploatează" grupuri sferice de celule cerebrale umane crescute în laborator, numite organoizi. Un total de 16 organoizi sunt adăpostiţi în patru matrice conectate la câte opt electrozi şi la un sistem microfluidic care furnizează apă şi nutrienţi celulelor.

Abordarea, cunoscută sub numele de "wetware computing", valorifică în acest caz abilităţile cercetătorilor de a cultiva organoizi în laborator, o tehnologie destul de nouă care permite oamenilor de ştiinţă să studieze ceea ce sunt, în esenţă, mini-replici ale organelor individuale.

În timpul scurtei lor vieţi, "mini-creierele" sunt literalmente antrenate să îndeplinească anumite sarcini folosind un sistem de recompensă şi pedeapsă...

Cercetătorii fac acest lucru prin antrenarea organoizilor prin intermediul unui sistem de recompensare. Organoizii sunt recompensaţi cu dopamină, neurotransmiţătorul responsabil cu senzaţiile de plăcere (şi dependenţă).

Între timp, ca "pedeapsă", organoizii sunt expuşi la stimuli haotici, cum ar fi activitatea electrică neregulată.

Dacă "mini-creierele" înrobite fac ceea ce trebuie să facă, ele sunt recompensate cu plăcere. Dacă "mini-creierele" nu fac ceea ce ar trebui să facă, sunt lovite cu multă "activitate electrică neregulată".

Cu alte cuvinte, aceste creiere umane în miniatură sunt torturate până când învaţă să se supună.

Citirea acestui text ar trebui să vă facă rău, iar ceea ce fac aceşti oameni de ştiinţă este incredibil de rău.

Final Spark susţine că aceste creiere umane miniaturale folosesc "de un milion de ori mai puţină energie decât omologii lor din siliciu"...

Firma elveţiană de tehnologie Final Spark a lansat cu succes Neuroplatform, prima platformă de bioprocesare din lume în care organoizii creierului uman (versiuni miniaturizate ale organelor cultivate în laborator) îndeplinesc sarcini de calcul în locul cipurilor de siliciu.

Prima astfel de instalaţie găzduieşte capacitatea de procesare a 16 organoizi cerebrali, despre care compania susţine că utilizează de un milion de ori mai puţină energie decât omologii lor din siliciu.

Final Spark speră că noua lor "tehnologie" va deveni principala sursă de energie pentru revoluţia IA.

Pentru că, în acest moment, instruirea modelelor IA utilizează o cantitate colosală de energie convenţională...

Conform estimărilor Final Spark, pregătirea popularului model de limbaj GPT-3, care a alimentat ChatGPT în primele sale zile, a consumat 10 GWh de energie. Aceasta este de 6.000 de ori mai multă energie decât consumă un oraş european mediu într-un an întreg.

Înlocuirea cipurilor de siliciu cu bioprocesoare ar putea duce la economii drastice de energie. Final Spark permite laboratoarelor de cercetare să experimenteze puterea procesoarelor biologice pe Neuroplatform.

Pentru mulţi oameni, acest lucru poate suna foarte bine.

Final Spark insistă că procesorul pe care l-a creat va utiliza de un milion de ori mai puţină energie decât un cip de siliciu normal.
Există însă o singură problemă enormă.

Mini-creierele continuă să moară şi trebuie înlocuite periodic. La început, acestea mureau "în doar câteva ore", dar acum se pare că trăiesc până la 100 de zile.

Final Spark s-a confruntat cu multe provocări în primii ani de activitate, deoarece organoizii mureau în doar câteva ore. Compania a lucrat la această deficienţă şi şi-a îmbunătăţit sistemele MEA pentru a se asigura că organoizii trăiesc 100 de zile.

Aceşti "organoizi" sunt literalmente munciţi până la moarte. Ei sunt conectaţi la electrozi şi folosiţi până când nu mai pot şi cedează.

Final Spark a făcut posibilă lucrarea acestor componente variate printr-o configuraţie inovatoare numită Multi-Electrode Arrays (MEA), unde sunt plasate masele tridimensionale de ţesut cerebral.

Fiecare MEA are patru organoizi cerebrali care interacţionează cu opt electrozi. Aceşti electrozi au rolul dublu de a stimula organoizii şi de a înregistra datele prelucrate de aceştia.

Transferul de date se realizează prin convertoare analogice digitale cu o rezoluţie de 16 biţi şi o frecvenţă de 30 kHz. Un sistem microfluidic asigură suportul vital pentru MEA, iar camerele pot monitoriza funcţionarea lor generală.

Creatorii "Neuroplatformei" insistă că acest lucru este perfect în regulă, deoarece "mini-creierele" nu sunt fiinţe simţitoare.

Fie că acest lucru este adevărat sau nu, ceea ce fac ei este totuşi foarte greşit.

Crearea de creiere umane în miniatură şi utilizarea lor pentru a alimenta un computer poate fi o modalitate de a economisi multă energie, dar, de asemenea, ilustrează perfect cât de mult a decăzut societatea noastră.

Depăşim limite care nu ar trebui să fie depăşite niciodată şi, în cele din urmă, vom plăti un preţ foarte mare pentru crimele pe care le comit oamenii noştri de ştiinţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor