Hong Kong-ul marchează Ziua Naţională în timp ce manifestanţii sfidează ordinele de dispersare

Oficialii din Hong Kong au organizat miercuri ceremonii de sărbătorire a celei de-a 65-a aniversări a înfiinţării statului comunist chinez în timp ce manifestanţii continuă să ceară reforme democratice mai mari, conform unui raport VOA.
Poliţia din Hong Kong tratează demonstranţii pro-democraţie cu gaz lacrimogen. 28 septembrie 2014 (Aaron Tam/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
01.10.2014

Oficialii din Hong Kong au organizat miercuri ceremonii de sărbătorire a celei de-a 65-a aniversări a înfiinţării statului comunist chinez, în timp ce manifestanţii continuă să ceară reforme democratice mai ample, conform unui raport VOA.

Deşi în oraş atmosfera este tensionată, totuşi în Piaţa Bauhinia au fost organizate ceremonii la care au participat fanfare şi sute de demnitari.

În apropierea locului de desfăşurare a ceremoniilor, zecile de mii de manifestanţi pro-democraţie, nemulţumiţi de faptul că guvernul din Hong Kong susţinut de Beijing a impus restricţii asupra alegerilor din 2017, nu dădeau semne că s-ar retrage la casele lor.

Ceremonia de înălţare a steagului comunist chinez s-a desfăşurat fără incidente, dar pe durata intonării imnului naţional chinez puteau fi auziţi numeroşi studenţi huiduind în apropierea Pieţei Bauhinia.

Nu au mai fost înregistrate alte incidente violente după cele de duminică, când poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa fără rezultat manifestanţii.

Furia manifestanţilor a fost declanşată de faptul că Beijing-ul nu doreşte să renunţe la controlul său asupra Hong Kong-ului. Astfel, pentru alegerile din 2017, Beijing-ul a declarat că va permite un vot public, dar va restricţiona candidaţii la cei aprobaţi de un comitet de selectare. Adică vor fi selectaţi acei oameni care vor respecta cerinţele şi planurile Partidului Comunist Chinez în privinţa Hong Kong-ului.

Şeful Executivului din Hong Kong, Leung Chun-ying, a afirmat că planul Beijing-ului va fi o soluţie mai bună decât cea curentă, în care un comitet electoral alege liderul teritorial.

Leung le-a cerut tuturor sectoarelor societăţii să lucreze cu guvernul într-o manieră paşnică, legală, raţională şi pragmatică. Unele staţii de metrou şi autobuz au fost suspendate, iar multe companii şi firme şi-au închis uşile datorită protestelor.

Unul dintre principalii organizatori ai protestului Occupy Central, Chan Kin-man, şi-a cerut scuze cetăţenilor ale căror vieţi au fost tulburate de demostraţiile din cele trei locaţii. Chan a spus că el speră ca cetăţenii Hong Kong-ului să înţeleagă faptul că, în ciuda tulburărilor, manifestanţii „se luptă pentru o armonie de lungă durată în societate”.

De asemenea, Departamentul de Stat american a declarat că secretarul de stat John Kerry va discuta despre această criză politică cu ministrul chinez de Externe, Wang Yi, care se află miercuri la Washington.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut ambelor părţi să rezolve disputa pe cale paşnică – lucru cam greu de realizat cu un regim comunist chinez ce nu se arată dornic să accepte schimbări democratice reale.

Fără a da semne că s-ar retrage, marţi, manifestanţii şi-au adunat provizii şi au ridicat baricade improvizate, temându-se totuşi că poliţiştii vor încerca din nou să „cureţe” locurile în care se desfăşoară demonstraţii, folosind gaz lacrimogen şi spray cu piper.

Totuşi, până în acest moment, poliţia nu a mai recurs la măsuri violente.

Acestea sunt cele mai intense proteste din Hong Kong de când Beijing-ul a preluat controlul asupra fostei colonii britanice, în 1997.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor