Navalni şi Hodorkovski vor oferi bani deţinuţilor politici

Mihail Hodorkovski.
Mihail Hodorkovski. (JIM WATSON/AFP/Getty Images)

Fostul magnat rus al petrolului Mihail Hodorkovski şi unul dintre liderii opoziţiei ruse Alexei Navalni au lansat un proiect numit “Ajutor din partea lui Hodorkovski şi Navalni”. Ca parte a acestui proiect, ei plănuiesc să ofere deţinuţilor politici 100.000 de ruble (1.492 de dolari) pe persoană, a scris Navalni luni pe blogul său, conform Moscow Times.

“[Noi] am publicat numele primilor deţinuţi politici care vor primi 100.000 de ruble”, susţine postul său.

Lista deţinuţilor îndreptăţiţi să primească sprijin financiar, publicată pe website-ul dedicat acestui proiect, este formată din 22 de nume, printre alţii fiind incluşi: fratele lui Navalni, Oleg, care a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare pentru o aşa zisă delapidare de fonduri; pilotul ucrainean Nadia Savcenko, care în prezent aşteaptă să fie judecată pentru presupusa ucidere a unor jurnalişti ruşi şi şi regizorul ucrainean Oleg Senţov, condamnat la 20 ani într-o închisoare de maximă securitate pentru organizarea unor aşa zise atacuri teroriste în Crimeea.

Deţinuţii eligibili pentru a primi banii au fost aleşi de un consiliu de experţi format din 24 de membri, a explicat Navalni, dintre care numai 8 au fost numiţi de el şi Hodorkovski.

“Acordaţi atenţie acestui lucru foarte important: nici eu şi nici Hodorkovski nu decidem cui oferim acest sprijin [financiar]”, a scris Navalni pe blogul său.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.