Hellvig: Co-finanţarea pentru reabilitarea blocurilor va fi pe modelul "primul venit-primul servit"
Începând cu data de 15 octombrie, autorităţile locale pot depune proiecte pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, cofinanţarea din fonduri europene urmând să fie făcută pe modelul „primul venit-primul servit”, a anunţat miercuri ministrul dezvoltării regionale Eduard Hellvig.
„Astăzi am prezentat în şedinţa de guvern o informare privind lansarea la 15 octombrie 2012 a apelului public de proiecte pentru creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe. (...) Totalul bugetelor avute la dispoziţie pentru acest proiect este de 304 milioane de euro din care 150 milioane de euro din fondul european pentru dezvoltare regională (FDER) şi 154 milioane din contribuţii de la bugetul de stat şi bugetul administraţiilor locale”, a declarat Eduard Hellvig.
Beneficiarii finanţării sunt unităţile administrativ-teritoriale reşedinţă de judeţ şi cele şase sectoare ale Capitalei. Întrebat cum pot fi accesate aceste fonduri, ministrul a spus că „autorităţile locale sunt cele care vor face proiectele şi solicitările de finanţare, la cererea asociaţiilor de locatari”, dar şi că „finanţarea va fi pe modelul primul venit-primul servit”.
Potrivit acestuia, ratele de cofinanţare aplicate se împart astfel: 60% din fonduri europene şi bugetul de stat, respectiv 40% de la autoritatea locală şi asociaţiile de proprietari. Beneficiarii finanţării pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuit sunt unităţile administrativ-teritoriale reşedinţe de judeţ şi cele şase sectoare ale Capitalei. Investiţia trebuie făcută în blocurile construite între 1950 şi 1990 în care domiciliază categorii sociale vulnerabile şi familii cu venituri reduse.
Co-finanţarea asigurată de asociaţiile de proprietari şi de autorităţile locale se diferenţiază astfel:
-30% contribuţia autorităţii publice locale şi 10% contribuţia asociaţiei de proprietari, dacă mai mult de 50% dintre proprietari au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 de euro;
- 20% contribuţia autorităţii publice locale şi 20% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre proprietari au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 de euro;
-10% contribuţia autorităţii publice locale şi 30% contribuţia asociaţiei de proprietari, dacă mai mult de 50% dintre proprietari au un venit net lunar pe membru de familie sub 500 de euro.
Programul va fi funcţional începând cu 1 noiembrie 2012.