Hannes Swoboda: România are nevoie de o reformă profundă a Constituţiei

România are nevoie de o reformă profundă a Constituţiei, a declarat liderul grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda, într-un interviu acordat cotidianului austriac Die Presse, publicat vineri sub titlul 'Ceva este putred în România'.
Preşedintele suspendat, Traian Băsescu. (ANDREI PUNGOVSCHI / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
13.07.2012

România are nevoie de o reformă profundă a Constituţiei, a declarat liderul grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda, într-un interviu acordat cotidianului austriac Die Presse, publicat vineri sub titlul 'Ceva este putred în România'.

Hannes Swoboda s-a pronunţat deja în favoarea verificării de către Bruxelles a recentelor proceduri demarate în România pentru a vedea dacă Bucureştiul a încălcat normele europene fundamentale. 'Trebuie văzut dacă independenţa justiţiei, valorile europene sau dreptul comunitar au fost afectate. Cu toate acestea, trebuie să se ia în calcul şi faptul că numirea judecătorilor şi procurorilor diferă în funcţie de stat. Dar pe lângă aceasta, bineînţeles, există anumite principii fundamentale care nu trebuie încălcate', a spus Swoboda.

În ceea ce priveşte recenta dispută dintre premierul Victor Ponta şi preşedintele suspendat Traian Băsescu (cu privire la reprezentarea la Consiliul European) şi întrebat dacă decizia finală a premierului a reprezentat o încălcare a valorilor UE, Swoboda a răspuns că, în acest caz, trebuie ţinut cont de faptul că decizia CCR nu fusese încă publicată în Monitorul Oficial şi ca atare nu era încă valabilă.

'Bineînţeles că în acest caz se poate spune că premierul Ponta a amânat publicarea (prin trecerea Monitorului Oficial în subordinea guvernului). Această chestiune poate fi privită din mai multe puncte de vedere. Din punct de vedere oficial, decizia CCR nu intrase încă în vigoare. Faptul că Ponta, în calitate de şef al guvernului, îşi reprezintă ţara la Bruxelles este pentru mine ceva normal, pentru că, la urma urmei, el trebuie să execute deciziile politice. Dar acest lucru, alături de multe altele, dă de înţeles că ceva este putred în România. În ultimii ani, Băsescu şi-a asumat anumite puteri, iar acum se încearcă repararea acestui lucru. Cu toate acestea, şi eu mă întreb dacă mijloacele folosite pentru a face acest lucru sunt adecvate şi corespund tuturor standardelor europene', a remarcat Swoboda.

Întrebat dacă împărtăşeşte concepţia cancelariei germane, care s-a arătat îngrijorată de evoluţiile din România, sau pe cea a deputatului Elmar Brok (care a vorbit despre o lovitură de stat), Swoboda a răspuns că aceste afirmaţii sunt politice. ' Traian Băsescu este de-al lor, iar acum este apărat. CCR a constatat că procedura de suspendare a preşedintelui este legală. Aici este evident vorba numai despre politică', a spus Swoboda.

Întrebat dacă acest argument nu este valabil şi pentru el însuşi, întrucât liderul grupului socialist din PE l-a apărat în nenumărate rânduri pe colegul său social-democrat Victor Ponta şi dacă atacurile pe care le-a adus eurodeputatei Monica Macovei (PDL) nu ar fi şi ele motivate politic, Swoboda a confirmat că poziţia sa este într-adevăr una politică, însă a adăugat că el nu a vorbit niciodată despre o lovitură de stat sau alte lucruri asemănătoare.

'Însă la un moment dat trebuie să se pună punct tuturor acestor acuzaţii politice. România are nevoie de o reformă profundă a Constituţiei. Pentru că, ceea ce se petrece acum în România, dăunează ţării', a continuat Swoboda, adăugând că în acest context consideră că Ponta ar putea fi persoana potrivită să înfăptuiască această reformă. 'Este şef de guvern şi dispune de majoritate în parlament. Şi în alte state s-au schimbat guvernele după doar câteva luni', a spus Swoboda.

Întrebat dacă guvernul Ponta dispune de legitimitate având în vedere că a fost susţinut de dezertori din alte partide, Swoboda a răspuns că şi acest lucru s-a întâmplat şi în alte state şi a oferit ca dovadă a legitimităţii guvernului Ponta cele mai recente alegeri locale, unde USL a câştigat majoritatea. 'Încă o dată: nu mi se pare deloc bine ce se întâmplă în România, chiar şi faptul că în decurs de câteva săptămâni s-au schimbat atât de multe, chiar dacă nu este vorba decât despre o refacere a lucrurilor deja distruse de preşedintele (suspendat Traian) Băsescu. În plus, mă deranjează viteza cu care sunt împinse anumite lucruri. Nu este o imagine frumoasă. Însă acest lucru are de-a face cu climatul politic din România. Şi trebuie să mai spun că Băsescu a dezbinat poporul în loc să-l unifice', a conchis Swoboda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor