New York Times: Blocajul politic din România, mai aproape de soluţionare

Criza constituţională din România a părut să fie aproape de soluţionare joi, liniştind pentru moment temerile de instabilitate politică în creştere în flancul estic al Uniunii Europene, notează cotidianul american The New York Times într-o corespondenţă de la Bruxelles.
Premierul român, Victor-Viorel Ponta. (GEORGES GOBET / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
13.07.2012

Criza constituţională din România a părut să fie aproape de soluţionare joi, liniştind pentru moment temerile de instabilitate politică în creştere în flancul estic al Uniunii Europene, notează cotidianul american The New York Times într-o corespondenţă de la Bruxelles.

Potrivit publicaţiei menţionate, disputa din România a atras o mustrare puternică din partea oficialilor europeni, printre care şeful Consiliului European, Herman Van Rompuy, care a vorbit despre ''preocupările sale profunde' privind luptele interne şi potenţialul acestora de a submina sistemul judiciar al ţării.

Această situaţie urmează după o criză similară în Ungaria, reînviind îngrijorările cu privire la faptul dacă Uniunea Europeană poate proteja valorile sale de bază atunci când democraţii relativ noi ameninţă să se abată de la ele, notează cotidianul american.

Întâlnindu-se cu un grup mic de jurnalişti, joi, Ponta a declarat că va lăsa la latitudinea Curţii Constituţionale, de asemenea, să decidă a doua zi după vot dacă pragul pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu a fost îndeplinit. 'Eu nu sunt dictator', a afirmat premierul român, respingând acuzaţiile că USL, coaliţia sa, a încercat să-şi consolideze puterea. 'Guvernul meu intenţionează să respecte' decizia Curţii, a spus el, chiar dacă aceasta înseamnă ca Traian Băsescu să rămână în funcţia de preşedinte.

Ponta a pus actualul blocaj politic pe seama solicitărilor publice de acţiune rapidă pentru a uşura măsurile de austeritate dureroase sprijinite în ultimii ani de Traian Băsescu, după perspectiva insolvenţei. România, care nu face parte din zona euro, a primit un împrumut de 20 miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială, în 2009, după ce a fost puternic afectată de criza financiară globală, aminteşte New York Times.

După ce s-a întâlnit cu Ponta, joi, Herman Van Rompuy l-a îndemnat ''să se angajeze într-un dialog constructiv' cu Comisia Europeană şi să abordeze chestiunile identificate drept 'problematice'. Ulterior, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat că a primit 'asigurări' de la premierul Ponta că va aborda aspectele care suscită preocupare şi va prezenta 'urgent' promisiunile în scris.

Ponta a declarat într-un interviu că este 'deplin pregătit să dea înapoi', în cazul în care Comisia constată că vreuna dintre acţiunile guvernului său au încălcat normele europene. Dar el a avertizat, de asemenea, că o continuare a blocajului politic de la Bucureşti ar putea sfârşi prin a consolida partidele extremiste sau antieuropene, aşa cum s-a văzut în mai multe ţări europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor