Hamas şi-a întărit capacitatea militară, cu ajutor din Siria şi Iran
Tirurile cu rachete capabile să atingă obiective tot mai îndepărtate în Israel şi atacurile unor comandouri mici dinspre mare arată că gruparea Hamas şi-a întărit capacitatea militară, ajutată de Siria şi Iran, subliniau miercuri analişti militari.
'Forţele israeliene au aplicat o lovitură severă mişcării Hamas în 2012, dar de atunci aceasta a fost reechipată rapid de Iran şi a primit arme din Siria', a declarat colonelul Richard Kemp, expert al institutului londonez RUSI, intervievat de AFP.
Hamas şi secţia sa înarmată, Brigăzile Ezzedine al-Qassam, dispun de o gamă variată de rachete, al căror număr nu este cunoscut cu exactitate, dar care se ridică la 'mai multe mii', a opinat Firas Abi Ali, expert al institutului IHS Country Risk.
Gruparea Hamas era deja capabilă să lovească centrul Israelului în 2012, în cursul operaţiunii 'Stâlpul apărării'. Ea poate acum să vizeze ţinte până în nordul Israelului, cu rachete cu rază de acţiune de 160 km.
Rachetele sale Fajr-5 de producţie iraniană, care pot transporta o încărcătură explozivă de 90 kg şi pot atinge ţinte la 75 km, au lovit deja capitala Israelului, Tel Aviv, în 2012, iar rachetele M75, cu bătaie de 80 km, au atins împrejurimile Ierusalimului.
Aceste rachete M75 sunt asamblate în Gaza din componente aduse prin tuneluri în enclava palestiniană, cu ajutorul experţilor furnizaţi de Iran, Siria şi Hezbollah, afirmă Firas Abi Ali.
Dar un pas suplimentar a fost făcut marţi, când Hamas a reuşit să tragă o rachetă cu rază lungă de acţiune de tip M-302, de fabricaţie siriană, asupra Hadera, o localitate la nord de Tel Aviv, situată la 116 km de Fâşia Gaza.
De asemenea, două rachete palestiniene au căzut miercuri în mare în largul portului Haifa, în nordul Israelului, la 160 km de enclavă, potrivit presei israeliene. Acesta este obiectivul cel mai îndepărtat atins vreodată de o rachetă lansată din Gaza.
Potrivit surselor militare israeliene, Hamas dispune de mai multe zeci de rachete de acest tip.
40 din aceste rachete M-302 trimise de Iran spre Fâşia Gaza, potrivit armatei israeliene, au fost capturate în martie la bordul Klos-C, navă care arbora un pavilion panamez şi interceptată în Marea Roşie.
Faris Abi Ali subliniază că fiecare conflict cu Israelul, în loc să reducă arsenalul Hamas, duce la o creştere a capacităţilor militare ale mişcării islamiste.
'Hamas a fost capabil în ultimii doi ani să-şi sporească nu doar numărul rachetelor pe care le posedă, ci şi frecvenţa tirurilor, obiectivul său fiind să lanseze cât mai multe rachete simultan pentru a satura sistemul de apărare antirachetă israelian Iron Dome', a explicat el.
Potrivit acestui expert, Hamas 's-a angajat într-o escaladă care urmăreşte să împingă Israelul spre o ofensivă terestră', 'cu speranţa că va provoca un mare număr de pierderi armatei israeliene forţând-o să ducă un război urban'.
Hamas pare să dispună de rachete antitanc Kornet, precum cele utilizate de Hezbollah în 2006, mai notează el.
Hamas, care controlează Fâşia Gaza din 2007, se poate baza, potrivit Institutului Internaţional de Studii Strategice (IISS), pe mai mult de 20.000 de combatanţi: circa 10.000 de membri ai Brigăzilor Ezzeddine al-Qassam şi între 10.000 şi 12.000 de membri ai Forţei executive, echipaţi cu rachete, mortiere, arme uşoare şi de calibru mic.
Dar tentativa de atac - efectuată marţi de patru combatanţi palestinieni sosiţi din Gaza pe mare - împotriva unei baze militare din sudul Israelului este 'fără precedent', afirmă Firas Abi Ali.
'Aceasta sugerează un antrenament şi o pregătire sofisticată, o bună muncă de informaţii asupra israelienilor şi capacitatea de a recurge la o tactică bazată pe surpriză', susţine el.