Hamas declară că nu va lua parte la negocierile de încetare a focului planificate pentru această săptămână

Urmările atacului israelian asupra oraşului Beit Lahia, în nordul Fâşiei Gaza, pe 29 iulie 2024, pe fondul conflictului în curs între Israel şi gruparea militantă palestiniană Hamas. (Getty Images)
Redacţia
12.08.2024

Conducerea Hamas a declarat duminică, 11 august, că nu va participa la negocierile de încetare a focului din această săptămână, insistând în schimb ca SUA şi aliaţii să prezinte un plan de acţiune pentru punerea în aplicare a propunerii sale de încetare a focului convenite luna trecută, informează The Hill.

Declaraţia Hamas, obţinută de Associated Press, îndeamnă SUA, Egiptul şi Qatarul să arate cum pot pune în aplicare propunerea de luna trecută "în loc să meargă la mai multe runde de negocieri sau la noi propuneri care oferă acoperire pentru agresiunea ocupaţiei".

Anterior, duminică, preşedintele Biden a insistat că propunerea de încetare a focului este "încă viabilă", în ciuda unor reticenţe din partea liderilor israelieni.

"Planul pe care l-am pus la punct, aprobat de G7, aprobat de ... Consiliul de Securitate al ONU etc., este încă viabil. Şi lucrez literalmente în fiecare zi, şi întreaga mea echipă, pentru a ne asigura că nu va escalada într-un război regional. Dar se poate întâmpla cu uşurinţă", a declarat Biden, într-un interviu pentru CBS News Sunday Morning.

Liderii Hamas au menţionat tensiunile în creştere din regiune după ce Israelul a asasinat doi oficiali de top ai Hamas la Beirut şi Teheran la începutul acestei luni. Grupul a remarcat, de asemenea, că armata israeliană a ucis sute de civili palestinieni în atacuri aeriene în ultimele zile.

Biden, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi şi liderul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al Thani, au emis săptămâna trecută o declaraţie comună prin care au îndemnat Israelul şi Hamas să accepte un acord de încetare a focului şi de eliberare a ostaticilor, aflat în prezent pe masă.

"A venit timpul să încheiem acordul de încetare a focului şi de eliberare a ostaticilor şi deţinuţilor. Noi trei şi echipele noastre am lucrat neobosit timp de mai multe luni pentru a încheia un acord-cadru care se află acum pe masă, rămânând de încheiat doar detaliile de punere în aplicare", au afirmat liderii în declaraţia de joia trecută.

"Nu mai există timp de pierdut şi nici scuze din partea vreunei părţi pentru întârzieri suplimentare. Este timpul să eliberăm ostaticii, să iniţiem încetarea focului şi să punem în aplicare acest acord", au adăugat ei.

Discuţiile pentru încetarea focului au fost programate să înceapă joi, concentrându-se pe o "propunere finală de tranziţie", au declarat cei trei lideri.

Oficialii americani au lăsat să se înţeleagă de câteva săptămâni că discuţiile se apropie de stadiul final, în timp ce unii au recunoscut că mai sunt detalii-cheie de punere în aplicare care trebuie rezolvate.

Acordul de încetare a focului şi de eliberare a ostaticilor s-ar baza pe o propunere a lui Biden din luna mai, care ar implica schimbul celor mai vulnerabili ostatici cu prizonieri palestinieni şi o încetare temporară a focului. De asemenea, trupele israeliene ar trebui să se retragă din zonele dens populate din Gaza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor