Guzman evadează din nou din închisoare, spre disperarea SUA

Imaginea spărturii în zid prin care se bănuieşte că a scăpat cel mai căutat traficant de droguri, Joaquin 'El Chapo' Guzman, din închisoarea Altiplano, 12 iulie 2015
Imaginea spărturii în zid prin care se bănuieşte că a scăpat cel mai căutat traficant de droguri, Joaquin 'El Chapo' Guzman, din închisoarea Altiplano, 12 iulie 2015 (YURI CORTEZ/AFP/Getty Images)

Cel mai căutat traficant al tuturor timpurilor, Joaquin "El Chapo" Guzman din Mexic a reuşit să evadeze dintr-o închisoare de maximă securitate, a doua oară în 14 ani.

Autorităţile mexicane au relatat pentru AFP că, după ce l-au pierdut de pe camere, paznicii au găsit în celula sa o gaură de 10 metri adâncime şi o scăriţă care ducea către un tunel.

Tunelul prin care ar fi scăpat Guzman are o lungime de 1,5 kilometri şi era prevăzut cu sistem de ventilaţie şi iluminat. Tunelul se termina într-o clădire aflată în construcţie. În interiorul tunelului s-a găsit şi un sistem de transport cu şine pentru căratul uneltelor folosite la săpat şi scoaterea pământului.

Evadarea lui Guzman a produs şoc în SUA, ţară care a depus eforturi susţinute pentru a-l prinde pe traficant, stârnind din nou discuţii despre necesitatea extrădării capilor de cartel în SUA.

Organizaţia Chicago Crime Commission, un grup care luptă împotriva crimei şi în special a traficanţilor de droguri, a declarat că evadarea lui Guzman îl face din nou inamicul public numărul 1 în Chicago, oraş unde cartelul Sinaloa, condus de Guzman, controlează piaţa de heroină şi cocaină.

Procurorii americani l-au adus în justiţie pe Guzman în Chicago, unde peste zece locotenenţi de-ai săi au fost judecaţi şi condamnaţi.

Deşi au fost exprimate îngrijorări despre securitatea încarcerării lu Guzman, Mexicul a refuzat extrădarea traficantului, lucru care a declanşat un scandal la vremea respectivă, dar şi întrebări despre eventuala influenţă a cartelurilor în sânul politicii mexicane de nivel înalt.

Guzman a mai evadat în 2001 dintr-o închisoare de maximă securitate din Mexic.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe