Guzman evadează din nou din închisoare, spre disperarea SUA

Imaginea spărturii în zid prin care se bănuieşte că a scăpat cel mai căutat traficant de droguri, Joaquin 'El Chapo' Guzman, din închisoarea Altiplano, 12 iulie 2015
Imaginea spărturii în zid prin care se bănuieşte că a scăpat cel mai căutat traficant de droguri, Joaquin 'El Chapo' Guzman, din închisoarea Altiplano, 12 iulie 2015 (YURI CORTEZ/AFP/Getty Images)

Cel mai căutat traficant al tuturor timpurilor, Joaquin "El Chapo" Guzman din Mexic a reuşit să evadeze dintr-o închisoare de maximă securitate, a doua oară în 14 ani.

Autorităţile mexicane au relatat pentru AFP că, după ce l-au pierdut de pe camere, paznicii au găsit în celula sa o gaură de 10 metri adâncime şi o scăriţă care ducea către un tunel.

Tunelul prin care ar fi scăpat Guzman are o lungime de 1,5 kilometri şi era prevăzut cu sistem de ventilaţie şi iluminat. Tunelul se termina într-o clădire aflată în construcţie. În interiorul tunelului s-a găsit şi un sistem de transport cu şine pentru căratul uneltelor folosite la săpat şi scoaterea pământului.

Evadarea lui Guzman a produs şoc în SUA, ţară care a depus eforturi susţinute pentru a-l prinde pe traficant, stârnind din nou discuţii despre necesitatea extrădării capilor de cartel în SUA.

Organizaţia Chicago Crime Commission, un grup care luptă împotriva crimei şi în special a traficanţilor de droguri, a declarat că evadarea lui Guzman îl face din nou inamicul public numărul 1 în Chicago, oraş unde cartelul Sinaloa, condus de Guzman, controlează piaţa de heroină şi cocaină.

Procurorii americani l-au adus în justiţie pe Guzman în Chicago, unde peste zece locotenenţi de-ai săi au fost judecaţi şi condamnaţi.

Deşi au fost exprimate îngrijorări despre securitatea încarcerării lu Guzman, Mexicul a refuzat extrădarea traficantului, lucru care a declanşat un scandal la vremea respectivă, dar şi întrebări despre eventuala influenţă a cartelurilor în sânul politicii mexicane de nivel înalt.

Guzman a mai evadat în 2001 dintr-o închisoare de maximă securitate din Mexic.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.