Mexic: Casa lui 'El Chapo', atracţie turistică în Mazatlán

Joaquin "El Chapo" Guzman, cel mai căutat traficant de droguri din lume, prins de trupele speciale (arhivă)
Joaquin "El Chapo" Guzman, cel mai căutat traficant de droguri din lume, prins de trupele speciale (arhivă) (youtube.com)

Soarele, nisipul, apa şi distracţia nu mai sunt singurele atracţii ale oraşului turistic mexican Mazatlán (statul Sinaloa), deoarece, de sâmbătă, clădirea în care a fost arestat cel mai căutat traficant de droguri din lume, Joaquín 'El Chapo' Guzmán, a devenit locul cel mai vizitat, relatează miercuri EFE.

Astăzi, taximetriştii fac aşa-numitele 'narco-tururi' pentru 250 sau 300 de pesos (circa 19 sau 22 de dolari), care includ clădirea-turn Miramar şi locuri tipice, precum faleza Malecon şi Paseo del Centenario.

'De sâmbătă, am făcut circa zece plimbări prin oraş, toţi mi-au cerut să vadă unde a fost capturat 'El Chapo'', a relatat, pentru EFE, un taximetrist. 'Adevărul este că am avut mult de lucru, fiind vorba de o noutate pentru toţi', a adăugat acesta.

'Am venit să fac nişte fotografii din curiozitate, ca amintire despre ceva ce s-a întâmplat când am fost în concediu la Mazatlán', a spus un turist din zonă.

Arestarea liderului cartelului Sinaloa, considerat de revista Forbes unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, nu a făcut să scadă turismul ci, dimpotrivă, l-a intensificat, întrucât rezervările la hoteluri au 'explodat', a semnalat, pentru EFE, un oficial din sectorul turismului. 'În mod curios, am văzut o creştere a numărului de rezervări; îmi spun (hotelierii) că telefoanele sună fără întrerupere pentru că oamenii vor să vină în port', a spus Francisco Cordova Celaya.

După ce a fost pe punctul de a fi capturat la 17 februarie în una dintre casele pe care le folosea pentru a se ascunde în Culiacán, capitala statului Sinaloa, 'El Chapo' s-a mutat în Mazatlán şi a închiriat pentru trei luni un apartament în Torre Miramar. Acolo, traficantul de droguri a fost surprins în dimineaţa zilei de sâmbătă şi s-a predat fără a se fi tras niciun foc de armă.

Mazatlán ţine astfel pasul cu alte oraşe precum Culiacán, unde turiştii vizitează case ale traficanţilor de droguri, locurile în care au fost executaţi şi chiar mormintele lor. Printre cele mai vizitate locuri ale capitalei statului Sinaloa se numără Plaza Cinépolis, unde a fost asasinat unul dintre fraţii lui Amado Carrillo Fuentes, supranumit 'El Senor de los Cielos' ('Stăpânul Cerurilor'), Vicente Carrillo Fuentes, împreună cu soţia sa, precum şi spaţiul de parcare al City Club, unde au fost asasinaţi Édgar Guzmán López, de 22 de ani, fiul lui 'El Chapo', şi Arturo Meza Cázares, fiul lui Blanca Margarita Cázares Salazar, alias 'Emperatriz' ('Împărăteasa').

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe