Lucian Bode: Marţi vom adopta în şedinţa de Guvern o Hotărâre privind măsuri de siguranţă pe piaţa de electricitate
alte articole
Executivul ar putea adopta marţi, în şedinţă, un proiect de Hotărâre de Guvern privind adoptarea unor măsuri de siguranţă pe piaţa de energie electrică, ce vizează două tipuri de măsuri, respectiv limitarea sau sistarea furnizării de energie electrică la export şi punerea în aplicare a unui normativ de limitare a consumului de energie electrică în situaţii de urgenţă, a declarat luni seară, într-un briefing de presă, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Lucian Nicolae Bode.
"Dorim ca acest proiect de Hotărâre de Guvern să fie adoptat în şedinţa pe care o vom avea mâine (marţi n.r), perioada de aplicare urmând să fie cuprinsă între 16 februarie şi 15 martie. Prin intermediul acestui proiect, Transelectrica poate adopta măsurile de siguranţă necesare pentru furnizarea energiei electrice atât pentru populaţie cât şi pentru marii consumatori de pe piaţa internă", a explicat Bode.
Ministrul Economiei a precizat că este necesară adoptarea unei Hotărâri de Guvern deoarece, până în acest moment, este în vigoare o procedură prin care exporturile de energie electrică sunt restricţionate doar între anumite ore, iar prin acest act normativ va putea fi limitată sau sistată furnizarea de energie electrică către export pe durate de timp mult mai mari (de la câteva zile la săptămâni).
Potrivit proiectului de Hotărâre, publicat pe site-ul MECMA, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica poate limita sau sista livrările de energie electrică la export sau poate limita consumul de energie electrică în perioada 16 februarie - 15 martie 2012, în regim de urgenţă, condiţiile meteorologice nefavorabile fiind estimate a se păstra în cursul lunii februarie.
Măsurile pot fi adoptate succesiv, la realizarea echilibrului producţie-consum, inclusiv asigurarea nivelului de rezerve minime necesare care asigură funcţionarea în condiţii de siguranţă a sistemului energetic naţional.
Situaţia actuală din Sistemul Energetic Naţional (SEN) se caracterizează printr-un deficit substanţial de energie electrică cauzat de reducerea nivelului de apă din râurile şi lacurile interioare la valori sub 50% faţă de debitele normale ale Dunării, cu consecinţa activării clauzei de forţă majoră de către S.C. Hidroelectrica S.A, creşterea consumului de gaze naturale în vederea asigurării încălzirii populaţiei în condiţii de temperaturi foarte scăzute, creşterea continuă a preţurilor internaţionale la combustibil, inclusiv pentru gazul metan provenit din import, dificultatea asigurării livrărilor de cărbune (atât huilă cât şi lignit) în condiţii de ger şi viscol. De asemenea, deficitul de energie electrică este cauzat de dificultatea asigurării resurselor de gaze naturale şi a utilizării păcurii în centrale în condiţii de ger şi viscol, menţionează proiectul.
Documentul a fost elaborat în contextul în care se înregistrează perspectiva continuării procesului de reducere a resurselor de energie din sistem ca urmare a menţinerii condiţiilor meteorologice nefavorabile în cursul lunii februarie 2012.
Operatorul de transport şi de sistem - Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A - va notifica Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei cu privire la măsurile adoptate în termen de 24 de ore de la adoptarea acestora.