Guvernul turc susţine jihadiştii din ISIL şi al-Nusra, susţin doi parlamentari de la Ankara

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, 18 februarie 2014
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, 18 februarie 2014 (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

Doi parlamentari din partidul principal al opoziţiei de la Ankara, Partidul Popular Republican (CHP), au acuzat guvernul turc că protejează şi cooperează cu militanţii jihadişti din gruparea Statul Islamic din Irak şi Levant (ISIL) şi gruparea al-Nusra Front, în timp ce guvernul turc a negat rapid afirmaţia.

Şeful adjunct al grupului parlamentar CHP, Muharrem Ince, a cerut explicaţii cu privire la o fotografie cu comandantul ISIL Abu Muhammad în timp ce ar fi primit tratament gratuit în Spiţatul de Stat Hatay în data de 16 aprilie, 2014, după ce a fost rănit în timpul unei confruntări în Idlib, Siria. Fotografia s-a răspândit pe internet după atacul grupării ISIL asupra oraşului Mosul din 9 iunie.

”Dacă păstrăm tăcerea acum, ar însemna să lăsăm guvernul să opereze mai confortabil în situaţia aceasta (...). Dar vom vorbi despre punctul în care a fost trasă ţara noastră de politicile greşite şi despre ce fel de probleme ne-au adus toţi aceia pe care ei i-au hrănit, tratat şi asistat”, a spus Ince în parlamentul de la Ankara pe 12 iunie.

Militanţii au stat la casa de oaspeţi a corpului religios

Între timp, adjunctul CHP din Istanbul Ihsan Ozkes a susţinut că militanţii grupului afiliat Al-Qaeda, Frontul Al-Nusra, au fost găzduiţi la casa de oaspeţi a Directoratului de Afaceri Religioase Turce din provincia sud-estică Hatay, care se află sub monitorizarea Organizaţiei Naţionale de Informaţii.

Ozkes a susţinut că ordinul de a găzdui militanţii a fost dat de fostul ministrul de Interne, Muammer Guler, într-o circulară trimisă către Biroul Guvernatorului din Hatay, în care se cerea în mod deschis acordarea de asistenţă luptătorilor al-Nusra.

Presupusul document oficial publicat de Ozkes dezvăluie că luptătorii al-Nusra au fost aduşi la Organizaţia Naţională de Informaţii (MIT) pentru a lupta împotriva Partidului Muncitorilor Kurdistan afiliat Partidului Uniunii Democratice în nordul Siriei.

”Turcia nu a devenit o ţintă”

Adjunctul prim ministrului Bulent Arinc a negat acuzaţiile în timpul conferinţei de presă din 13 iunie. ”A oferit Turcia armament sau ajutor financiar? În nici un caz, şi toată lumea ştie asta”, a declarat Arinc. Arinc mai spune că ultimul incident nu înseamnă că Turcia a devenit o ţintă.

Dezbaterea a fost iscată după ce militanţii ISIL au capturat 49 de muncitori ai consulatului turc din Mosul şi 31 de şoferi de camion turci după ce au capturat al doilea oraş ca mărime din Irak, Mosul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe