Guvernul Republicii Moldova va adera la „Parteneriatul Guvernelor deschise"

Tatiana Chiriac
13.03.2012

Guvernul Republicii Moldova îşi propune să se transforme până la sfârşitul anului curent, într-o instituţie inovatoare şi accesibilă, care să consolideze transparenţa şi responsabilitatea faţă de cetăţeni. Implementarea acestor angajamente reprezintă o cerinţă pentru Guvernul de la Chişinău, privind aderarea la Parteneriatul Guvernelor Deschise, care se va desfăşura în luna aprilie în Brazilia.

În cadrul unei mese rotunde, desfăşurată la 12 martie la Chişinău, a fost făcut public planul de acţiuni demarat în acest sens.

Coordonatorul planului de acţiuni, Irina Tisacova a anunţat că Guvernul de la Chişinău, va întreprinde acţiuni concrete de informare pentru a reuşi să cunoască în deaproape cele mai stringente probleme din societate. Irina Tisacova crede că astfel, autorităţile vor reuşi să contribuie mai eficient în domenii importante precum învăţământul sau medicina.

Irina Tisacova a menţionat că acest plan de acţiuni are multe tangenţe cu programul strategic pentru modernizarea tehnologică a RM. Deschiderea datelor guvernamentale, deschiderea informaţiei pe care o deţine guvernul. Lista acelor date, pe care societatea vrea să o vadă public. Creşterea integrităţii publice, îmbunătăţirea serviciilor publice şi gestionarea mai eficientă a resurselor publice. Este o cerinţă a celor opt state, care sunt déjà membre a parteneriatului”.

Potrivit Irinei Tisacova, obiectivele propuse, sunt creşterea receptivităţii sectorului public, combaterea corupţiei, valorificarea noilor tehnologii şi îmbunătăţirea furnizării serviciilor publice.

”Vom încerca să creăm un sistem integrat prin care guvernul să comunice online. Vrem să eliminăm circuitul hârtiei din activitate. Cetăţenii să fie mai aproape de Guvern şi Guvernul mai aproape de cetăţeni prin reţelele de socializare, ca cetăţenii să afle ce face Guvernul, că la moment toţi sunt online. Vom livra şi servicii publice electronice. Va fi posibilă aplicarea pentru unele serviciile online, precum şi livrarea acestora”- a mai concretizat coordonatoarea.

38 de guverne şi-au exprimat intenţia de a adera la „Parteneriatul Guvernelor deschise". Şi Republica Moldova se numără printre acestea. Iar la forul din Brazilia, care este preconizat să se desfăşoare în aprilie, cele 38 de state vor adera oficial la această iniţiativă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor