Guvernul R.Moldova a aprobat: Judecătorii comerciale în locul celor economice

Tatiana Chiriac
15.02.2012

Proiectul de lege cu privire la lichidarea judecătoriilor economice a fost aprobat astăzi de către Guvern şi va fi expediat spre examinare Parlamentului. Legea presupune crearea judecătoriilor militare şi comerciale şi lichidarea Curţii de Apel Economice.

Potrivit proiectului de lege, după încetarea activităţii Curţii de Apel Economice, judecătorilor acesteia le va fi propus transferul, cu acordul lor, în funcţiile vacante de judecători ai curţilor de apel. Totodată, bunurile Curţii de Apel Economice vor fi transmise Curţii de Apel Chişinău.

Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a menţionat că acest proiect a fost elaborat în regim de urgenţă ca urmare a hotărârii de joi a Curţii Constituţionale, care a declarat neconstituţională lichidarea instanţelor specializate.

Judecătoriile comerciale vor avea în competenţă examinarea litigiilor de reorganizare a persoanelor juridice, examinarea deciziilor luate de arbitrajele comerciale şi eliberarea titlurilor executorii pentru hotărârile luate de arbitrajele comerciale. Celelalte litigii de ordin economic vor fi examinate de instanţele de drept comun.

În competenţa judecătoriilor militare vor fi examinarea cauzelor privind infracţiunile prevăzute de Partea specială a Codului penal, săvârşite de persoanele din efectivul militar, instituţiilor penitenciare, etc.

Anterior, şi PL a înaintat un proiect care propunea ca litigiile economice să fie examinate de instanţa de fond.

„Aceste proiecte pot fi comasate în urma examinării deja în Parlament. Nu contează cine a lansat iniţiativa, dar e important să avem finalitate. Decizia Curţii Constituţionale este una ruşinoasă. Este regretabil că s-a ajuns până aici”, a declarat premierul Vlad Filat.

Amintim, că lichidarea judecătoriilor economice a fost unul din primii paşi ai actualei guvernări, care şi-a asumat reforma justiţiei din Republica Moldova. Primul proiect votat în Parlament în vara anului 2011 prevede transferul competenţelor judecătoriilor economice şi militare în competenţa judecătoriilor de drept comun. La data de 9 februarie, Curtea Constituţională însă a decis că Legea privind lichidarea judecătoriilor economice este neconstituţională. Hotărârea a fost pronunţată în urma unei sesizări a Partidului Comuniştilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor