Guvernul Ponta nu-i ca Boc...
alte articole
Cabinetul Ponta este dominat de miniştri din Vechiul Regat şi Dobrogea, în timp ce transilvănenii se pot considera nedreptăţiţi din acest punct de vedere. Publicaţia locală „provincianews.ro”a realizat o analiză a noului cabinet condus de Victor Ponta, care se referă la regiunile de unde provin noii miniştri. Documentarea, care a avut ca principală sursă CV-ul fiecărui demnitar, arată că în noul Executiv au intrat 13 miniştri din Vechiul Regat şi Dobrogea, 8 din Moldova, 4 din Oltenia şi doar 3 născuţi în interiorul arcului carpatic.
Miniştrii din Ardeal au dominat, numeric, guvernele din ultimii ani, mai ales în perioada în care Emil Boc a fost premier. Dar situaţia s-a schimbat în mod radical odată cu oficializarea listei de miniştri din noul Guvern condus de Victor Ponta.
O analiză realizată în funcţie de locul de naştere al fiecărui ministru, arată că Guvernul Ponta 2 este dominat de munteni, pe locul următor fiind urmaţi de miniştrii născuţi în Moldova. Regiunea din interiorul arcului carpatic (Transilvania şi Crişana) dă numai 3 miniştri: Doina Pană (Bistriţa-Năsăud), Lucia Varga (Bihor) şi Mircea Duşa (Harghita), plus încă doi adoptaţi.
Iată cum arată structura noului Cabinet, în funcţie de regiunile de unde provin noii miniştri: Muntenia şi Dobrogea: 13 miniştri (din care 7 sunt din Bucureşti), Moldova: 8 miniştri, Oltenia: 4 miniştri, Transilvania şi Crişana: 3 miniştri.
Sociologul clujean Vasile Dâncu a explicat, tot pentru provincianews.ro”, care sunt motivele pentru care în noul Guvern nu sunt decât trei miniştri din Transilvania. Cunoscutul sociolog clujean, care este şi membru PSD, a amintit că în perioada 2000-2010, Transilvania a dat mulţi miniştri, dar situaţia s-a schimbat acum. Vasile Dâncu a mai spus că, pe deoparte, numărul mic de miniştri ardeleni din Cabinetul Ponta 2 se datorează activităţii slabe a unor miniştri în guvernele conduse de Emil Boc, dar şi a rezultatelor alegerilor din 9 decembrie. „Este o consecinţă a votului societăţii din Transilvania. Nici USL nu a obţinut în Ardeal o majoritate covârşitoare aşa cum a avut-o în Muntenia, Oltenia şi Moldova“, a declarat Vasile Dâncu. „Este impardonabil ca organizaţiile USL din Transilvania şi Banat să nu obţină 3-4 miniştri fiecare. Dar să nu ne plângem că USL a abţinut asemenea rezultate, pentru că, totuşi, avem o problemă: nu avem lideri adevăraţi care să facă diferenţa, în jurul cărora să se organizeze ceilalţi“, afirmă Vasile Dâncu. Sociologul clujean a mai spus că există un gol între generaţii, care trebuie umplut, şi că ardelenii şi bănăţenii trebuie să găsească formule prin care organizaţiile USL să aibă rezultate mai bune, ceea ce, implicit, ar creşte şi numărul miniştrilor în viitoarele guverne.