Guvernul lui Hollande ar putea avea un ministru de origine română

Francois Hollande. (THOMAS COEX / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
07.05.2012

Presa franceză a început încă de duminică seara să publice nume vehiculate pentru funcţia de premier şi pentru posturile de miniştri, unul dintre acestea fiind Pierre Moscovici, un politician cu origini româneşti.

Născut în 1957, la Paris, Pierre Moscovici este fiul lui Serge Moscovici, un evreu care a emigrat din România în 1947.

Legătura lui Pierre Moscovici nu se opreşte aici.

În 2004, el a fost numit raportor pentru România al Parlamentului European.

Moscovici a fost şeful de campanie al lui Hollande.

41% dintre votanţii socialişti ar prefera ca Martine Aubry să fie premier şi doar 10% l-ar prefera pe Moscovici, potrivit unui sondaj publicat duminică.

De altfel, Pierre Moscovici face parte din lista cu potenţiali premieri, alături de Martine Aubry, Jean-Marc Ayrault, Laurent Fabius şi Michel Sapin.

Conform TF1, Pierre Moscovici şi Michel Sapin sunt principalii favoriţi pentru a conduce Ministerul Economiei şi Finanţelor, în timp ce 20minutes.fr consideră că şeful de campanie al lui Hollande ar fi mai potrivit ca şef al diplomaţiei.

Pierre Moscovici a fost ministru al afacerilor europene, în perioada 1997-2002.

Analiştii apreciază că victoria lui Hollande şi posibila învestire a social-democratului Victor Ponta în funcţia de premier ar putea da un nou impuls relaţiilor dintre România şi Franţa.

Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat duminică într-o conferinţă de presă că este bucuros de rezultatele exit-poll-urilor din Franţa care îl arată câştigător pe Francois Hollande, acest lucru însemnând în opinia sa ”o schimbare fundamentală pentru Europa”.

”Am programat această conferinţă de presă intenţionat după momentul anunţării rezultatelor din Franţa deoarece, nu e nicio surpriză, sunt foarte fericit de victoria lui Francois Hollande, nu doar că am participat în campania domniei sale, pentru că este un reprezentant al stângii în Europa şi pentru că eu cred că acesta este cel mai puternic semnal al unei schimbări fundamentale în Europa, o schimbare fundamentală care să însemne că alături de măsuri de austeritate şi de disciplină bugetară absolut necesare, Europa, încet, încet, prin liderii săi politici va investi în creştere economică, în creare de locuri de muncă şi în inovaţie”, a declarat Ponta.

”Francois Hollande având alături prim-miniştrii de centru stânga din Belgia, din Danemarca, din Austria, din Slovacia şi din România probabil de mâine seară, va balansa practic la nivel european ceea ce până astăzi a fost o dominaţie a dreptei conservatoare şi a dreptei care n-a găsit soluţiile necesare pentru Europa”, a completat şeful PSD.

Premierul desemnat a mai spus că speră să colaboreze cu noul preşedinte al Franţei. ”Sper ca de mâine, un preşedinte socialist francez să colaboreze cu un prim-ministru social-democrat român”, a conchis el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor