Guvernul Iaţeniuk pierde majoritatea

Partidul Samopomich (Autoajutor) a ieşit joi din coaliţia pro-europeană, lăsând-o fără majoritate.
Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk.
Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk. (Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

Potrivit Deutsche Welle, partidul Samopomich a lansat un comunicat prin care a afirmat că nu mai poate fi parte a ”unei lovituri de stat conduse de oligarhi în Parlament”.

Fără cei 26 de deputaţi ai acestui partid, guvernul lui Arseni Iaţeniuc rămâne minoritar, fiind format doar din partidul acestuia şi cel al preşedintelui Petro Poroşenko. Alegerile anticipate devin tot mai probabile.

Anterior, Partidul Patria al fostului premier Iulia Timoşenko părăsise coaliţia şi făcuse apel şi la celelalte fracţiuni parlamentare să facă la fel şi să formeze o nouă coaliţie. Timoşenko a declarat că nu are ambiţia de a fi premier.

Liderul Partidului Radical de opoziţie, Oleg Liaşko, s-a declarat şi el pregătit pentru negocieri în vederea formării unei noi coaliţii cu un nou program. Partidul său are 21 de locuri în Parlament şi a părăsit coaliţia de guvernare în septembrie anul trecut.

Acum Iaţeniuc încearcă să convingă formaţiunea să revină în arcul guvernamental. Premierul ucrainean are la dispoziţie 30 de zile pentru a forma o nouă coaliţie şi 60 de zile pentru a forma un nou guvern.

Reamintim că preşedintele Petro Poroşenko i-a cerut premierului Iaţeniuc săptămâna aceasta să demisioneze, iar marţi, acesta a trecut cu bine de un vot de neîncredere în Parlamentul ucrainean. Partidele Patria şi Samopomich susţinuseră înlăturarea sa şi au cerut un guvern nou.

Pe fondul crizei politice, popularitatea preşedintelui Petro Poroşenko a scăzut la 17%, potrivit sondajelor de opinie recente, mai puţin decât cele 28% cu care era creditat predecesorul său Victor Ianukovici înainte de a părăsi puterea în 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe