Guvernul este decis să controleze finanţele comunităţilor autonome (revista presei spaniole)

După adoptarea proiectului de buget pentru 2012 în legislativul spaniol, cotidienele centrale relatează joi despre chestiunile actuale care au reieşit în urma dezbaterii parlamentare, ce măsuri de reduceri mai urmează, dar şi cum este văzută austeritatea fiscală în alte ţări europene.
Epoch Times România
26.04.2012

După adoptarea proiectului de buget pentru 2012 în legislativul spaniol, cotidienele centrale relatează joi despre chestiunile actuale care au reieşit în urma dezbaterii parlamentare, ce măsuri de reduceri mai urmează, dar şi cum este văzută austeritatea fiscală în alte ţări europene.

Guvernul este decis să intervină în finanţele comunităţilor autonome spaniole, întrucât în joc este Spania, scrie cotidianul El Mundo pe prima pagină care a fost concluzia cea mai importantă reieşită în urma dezbaterii din Congresul Deputaţilor, unde ministrul spaniol al finanţelor, Cristobal Montoro, a insistat asupra faptului că executivele regionale ale comunităţilor autonome spaniole trebuie să respecte ţintele de deficit impuse de la centru. De asemenea, El Mundo mai scrie şi că guvernul condus de Mariano Rajoy are de gând să aprobe o reformă a administraţiei publice care presupune reduceri ale puterii primăriilor şi tăieri salariale pentru primari.

Executivul se înfruntă cu naţionaliştii, scrie cotidianul ABC despre cum a reuşit guvernul de la Madrid să treacă de prima fază a dezbaterii parlamentare proiectul de buget cel mai auster, fără să cedeze presiunilor. Formaţiunea naţionaliştilor catalani - CiU - nu a sprijinit proiectul de buget, însă ministrul Montoro le-a spus că a venit momentul ca aceştia să vadă politica în ansamblu (şi nu numai din punctul de vedere regional) şi să nu mai 'taie frunze la câini', consemnează de asemenea cotidianul spaniol menţionat.

În faţa avertismentelor prezentate Cataloniei, reprezentanţii acestei regiuni spaniole se plâng că guvernul agită ameninţarea intervenţiei de la centru, scrie cotidianul La Razon. Mai important însă, acest cotidian titrează că în 2013 va fi marcat sfârşitul recesiunii. Potrivit unui raport ce va fi aprobat de guvern şi ulterior transmis UE, Spania va avea anul următor o creştere cuprinsă între 0,3% şi 0,5%, anunţă publicaţia menţionată.

Tot despre poziţia catalanilor cu privire la proiectul de buget scrie joi şi cotidianul catalan El Periodico. Dilema lui Mas: noi reduceri sau intervenţia - titrează publicaţia menţionată - şi arată cum guvernul regional catalan nu reuşeşte să reducă 1,5 miliarde de euro din cheltuieli, pentru a respecta indicaţiile de la centru şi a evita intervenţia financiară cu care avertizează executivul central. Pe de altă parte, cotidianul catalan mai scrie şi cum candidatul socialist la preşedinţia Franţei, Francois Hollande, propune lansarea în Europa a unui nou plan de creştere, iar Mario Draghi, preşedintele BCE, a anunţat că instituţia nu va mai cumpăra din datoria de stat a Spaniei.

Revoltă împotriva austerităţii fiscale impuse de Merkel în Europa, anunţă cotidianul El Pais, tot cu referire la Draghi, care cere un pact pentru sprijinirea creşterii economice în UE, şi scriind şi despre 'alternativa Hollande', care ar stimula ţările cele mai afectate de criză. Cotidianul spaniol comentează faptul că s-au extins vocile care sunt împotriva austerităţii fiscale impuse de UE la cererea Germaniei, drept unic instrument împotriva crizei economice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor