Guvernul amână cu un an aplicarea Legii insolvenţei persoanelor fizice

Intrarea în vigoare a Legii privind procedura insolvenţei persoanelor fizice se amânată cu un an, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Dan Suciu (www.gov.ro)
Andrei Pricopie
23.12.2015

Guvernul a aprobat, prin Ordonanţă de Urgenţă, prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, până la 31 decembrie 2016.

Potrivit Executivului, amânarea cu un an a intrării în vigoare a legii a fost decisă în condiţiile în care, o parte din mecanismul de aplicare nu este încă pregătit, iar normele metodologice de implementare nu au fost adoptate.

"Prin măsura aprobată astăzi de guvern, se asigură timpul necesar pentru procesul de consultare publică asupra normelor de aplicare a legii, iar ulterior, pentru adoptarea lor de către Guvern. De asemenea, se prelungeşte perioada în care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului are sarcina să înfiinţeze cele 42 de Comisii de insolvenţă la nivel teritorial şi Comisia de insolvenţă la nivel central, cu scopul de a avea un sistem naţional care să asigure corectitudinea şi transparenţa în materia insolvenţei persoanei fizice.

ANPC va organiza concursurile pentru angajarea personalului din cadrul Comisiilor de insolvenţă şi va face demersurile pentru dotarea spaţiilor în care vor funcţiona Comisiile de insolvenţă", se arată într-un comunicat de presă remis de Guvern.

Până la jumătatea lunii ianuarie, ANPC şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri vor prezenta Guvernului un plan al măsurilor necesare pentru pregătirea implementării acestei legi, care să conţină etapele, termenele de realizare şi responsabilii. Totodată, ANPC are sarcina să prezinte Guvernului raportări trimestriale privind realizarea acestui plan de măsuri menit să pregătească intrarea în vigoare a Legii privind procedura insolvenţei persoanelor fizice.

"Neprelungirea termenului de intrare în vigoare a legi ar determina imposibilitatea aplicării procedurii administrative de insolvenţă pe bază de plan de rambursare şi a procedurii simplificate de insolvenţă, în condiţiile inexistenţei, respectiv, subdimensionării structurilor administrative de implementare", susţine Guvernul Cioloş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor