Guvernul a adoptat legea care va permite cetăţenilor UE să cumpere pământ în România

Proiectul de lege care cuprinde măsurile de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice, inclusiv cetăţeni ai Uniunii Europene, şi de înfiinţare a Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare a fost aprobat de către Guvern miercuri şi va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014, a anunţat ministrul Agriculturii.
Comisia specială pentru Roşia Montană, audierea ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin (Epoch Times România)
P. P.
21.11.2013

Proiectul de lege care cuprinde măsurile de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane
fizice, inclusiv cetăţeni ai Uniunii Europene, şi de înfiinţare a Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare a fost aprobat de către Guvern miercuri şi va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014, a anunţat la Palatul Victoria, ministrul Agriculturii Daniel Constantin.

Prin acest set de reglementări se vor facilita acţiunile comerciale şi juridiciare privind terenurile agricole extravilane. Nu se înfiinţează o nouă instituţie, ci de fapt se lărgesc atribuţiile Agenţiei Domeniilor Statului cu tot personalul aferent, devenind Autoritatea pentru Reglementarea Pieţei Funciare.

Ministrul a mai explicat că acest proiect de lege trebuia adoptat deoarece prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, piaţa funciară din Europa va suferi modificări, iar prin aceste reglementări România va crea un cadru favorabil tranzacţiilor privind terenurile agricole intervilane pentru cetăţenii Uniunii Europene.

"Am avut această preocupare tocmai pentru a pune mai bine în valoare terenurile agricole şi pentru a crea un cadru favorabil comunităţilor locale să îşi îmbunătăţească activitatea agricolă. Această liberalizare se referă la cetăţenii Uniunii Europene. (..) Cetăţenii din afara Uniunii Europene pot să achiziţioneze terenuri agricole în extravilan numai dacă au reşedinţa pe teritoriul unuia dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene sau în condiţiile în care există tratate între Uniunea Europeană şi acele state sau acorduri de liber schimb între statele membre şi statele din care provin", a menţionat ministrul.

Prin această lege, dreptul de preempţiune va avea o nouă prioritizare în patru praguri privind cumpărarea terenurilor, ultima beneficiară fiind reprezentată de stat prin Autoritatea pentru Reglementarea Pieţei Funciare.

”Menţinem pentru arendaşi, extindem la vecini, pentru că dorim comasarea terenurilor agricole, al treilea prag către tinerii fermieri, aşa cum sunt definiţi ei în legislaţia europeană ca având până în 40 de ani, pentru că ne dorim să întinerim populaţia care lucrează în agricultură. (...) Al patrulea prag de preempţiune se referă la stat, reprezentat de noua Autoritate pentru Reglementarea Pieţei Funciare”, a mai declarat Constantin.

Conform Ministrului, noua lege va simplifica procedurile de vânzare până în punctul în care vânzătorul poate rezolva tranzacţia printr-un singur drum la primărie unde va prezenta oferta primită.

Instituţiile responsabile vor avea posibilitatea, prin noile reglementări, să vândă terenul după o perioadă de 30 de zile oricărui cumpărător în ordinea stabilită prin dreptul de preemţiune. Primăria este obligată să anunţe persoanele stipulate în dreptul de preemţiune atunci când poate avea loc tranzacţia.

”Mecanismul e simplu”, a concluzionat Constantin.

”Persoana fizică din mediul rural care doreşte să vândă un teren agricol face un singur drum la primărie în care prezintă oferta pe care o are de la un anumit cumpărător, cetăţean român sau străin, după care trebuie să aştepte 30 de zile”, a mai spus ministrul.

Astfel, autorităţile nou înfiinţate nu vor fi numai intermediari ci vor avea drept de decizie în tranzacţiile comerciale asupra terenurilor agricole extravilane odată ce ofertele primite de vânzătorii locali vor fi depuse la primărie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor