Guvernele României şi Moldovei în şedinţa comună la Iaşi
Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat şi Premierul Român, Mihai Ungureanu au fost întâmpinaţi, astăzi, 3 martie, la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi - unde s-a desfăşurat şedinţa comună a Executivelor celor două state - cu onoruri militare, fiind intonate şi cele două imnuri.
Şedinţa comună de guvern a Republicii Moldova şi României a fost prima acţiune de politică externă a actualului cabinet Ungureanu, în cadrul căreia urmează să se semneze Planul de acţiune pentru implementarea Declaraţiei comune privind instituirea unui Parteneriat Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
Premierii au declarat că au discutat în mod special despre cooperarea energetică. Vlad Filat a declarat că proiectul gazoductului Iaşi-Ungheni va fi finisat până la sfârşitul anului curent.
"Încercăm, prin această şedinţă comună, să trecem la proiecte ceva mai pragmatice. Ne-am confirmat, ambele ţări, disponibilitatea de cooperare aprofundată în ceea ce priveşte integrarea europeană şi cred că este demersul cel mai bun, în această perioadă, şi speranţa noastră este că vom semna un plan de acţiune, asumat la nivelul prim-miniştrilor, care să concretizeze exact proiectele şi dimensiunile de cooperare proeuropeană dintre România şi Moldova", a afirmat ministrul de externe Cristian Diaconescu.
Diaconescu a amintit că în plan educaţional România sprijină Republica Moldova cu 100 de milioane de euro, însă trebuie convenite proiectele în acest sens.
"Speranţa noastră – am văzut şi determinarea premierului Ungureanu în acest sens – este să avem proiecte cât se poate de concrete, pe care să le putem prezenta ca argumente, după părerea mea, mult mai solide, atunci când discutăm de integrarea europeană", a adăugat ministrul de Externe.
Întrebat care sunt priorităţile Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti în relaţia cu Republica Moldova, Cristian Diaconescu a indicat pregătirea negocierilor la Bruxelles pentru aderarea cât mai rapidă a ţării vecine la Uniunea Europeană.
După reuniunea în plenul Executivului, Premierul român Mihai Ungureanu, împreună cu omologul său moldovean, Vlad Filat, precum şi Miniştrii de resort, au semnat o serie de acorduri, protocoale şi aranjamente bilaterale în domeniul protecţiei sociale, turism, ajutor în cazul dezastrelor şi protecţia mediului.
Ministrul de Interne, Alexei Roibu, împreună cu omologul său român, ministrul Administraţiei şi Internelor, au semnat acordul privind cooperarea şi ajutorul reciproc în cazul producerii dezastrelor.
De asemenea, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa şi Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale, au semnat un acord interguvernamental cu privire la regimul juridic al mormintelor de război româneşti situate pe teritoriul Republicii Moldova.
Miniştrii muncii ale celor două state, Valentina Buliga şi Claudia Boghicevici au semnat un aranjament pentru aplicarea Acordului de securitate socială.
După semnarea acordurilor bilaterale a avut loc o conferinţă de presă comună a celor doi premieri cu privire la rezultatele şedinţei comune a Guvernelor.