Guvern: Situaţia economică e abordată, dar nu dintr-o perspectivă a recesiunii iminente şi fatale
Guvernul îşi menţine actuala prognoză de creştere economică de 2,1% pe anul 2012 iar situaţia economică este abordată, dar nu dintr-o perspectivă a recesiunii iminente şi fatale, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, după întrevederea premierului Mihai-Răzvan Ungureanu cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Situaţia economică evident că este abordată, dar nu dintr-o perspectivă a recesiunii iminente şi fatale care ne cuprinde. Nici vorbă de aşa ceva. Evident că orice poate fi revizuit, dar nu s-a discutat în termeni de prognoză, în cifre care să aibă o anumită variabilitate în acest moment. S-au discutat strategiile pentru acest an, în actualul context economic intern şi internaţional. Nu ne-am distrus deloc premisele de creştere economică pe 2012, rămânem la prognoza de creştere pe care ne-am asumat-o la sfârşitul anului trecut. În acest moment, cel puţin, nu sunt semne de o revizuire serioasă", a spus Suciu.
Referitor la o recesiune tehnică, Suciu a apreciat că "termenul în sine e uşor grav faţă de situaţia existentă".
"În ceea ce priveşte recesiunea, să privim lucrurile puţin mai relaxat, în sensul în care rigiditatea termenului ne-ar impune anumite concluzii fataliste şi nu vreau să mergeţi spre aceste concluzii", a afirmat oficialul guvernamental.
În context, el a explicat că o eventuală recesiune tehnică după trimestrul I al anului 2012 ar fi determinată de raportarea parametrilor economici curenţi la trimestrul al III-lea al anului 2011, când s-au înregistrat performanţe bune.
"Toată discuţia legată de eventuala intrare în recesiune după trimestrul I vine de la reperul pe care ni l-am luat în trimestrul al treilea al anului trecut. Am avut o creştere economică record în acel trimestru. Dacă am fi avut o creştere mai temperată, am fi ajuns astăzi să nu mai remarcăm posibilitatea intrării în recesiune tehnică, pur şi simplu pentru că nivelul de referinţă ar fi fost altul. Avem dintr-o dată în trimestrul III 2011 un nivel de referinţă foarte ridicat, care ne-a determinat să ajungem la acel 0,2 scădere în trimestrul al IV-lea faţă de trimestrul III şi dintr-odată suntem cu nivelul de referinţă din nou foarte ridicat şi pentru trimestrul I al anului 2012 comparativ cu anul 2011. Dacă ne uităm însă la evoluţiile trimestriale, care ne dau şansa unei creşteri economice coerente şi sustenabile pe întregul an 2012, încă suntem în grafic, nu avem niciun motiv să reconsiderăm acest lucru. Aşa cum se arată trimestrul acesta, cu toată iarna şi înzăpezirea, cifr
ele nu ne arată că suntem într-un trimestru mai prost faţă de trimestrul I al anului precedent", a susţinut Suciu.
Economia României poate intra în recesiune din punct de vedere tehnic, însă în mod real autorităţile mizează pe o creştere de 1,52 - 2% în 2012 faţă de 2011, a declarat vineri ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, la o conferinţă de presă.
"A fost înregistrată scădere pe trimestrul I comparativ cu trimestru IV 2011. Tehnic, este posibil să intrăm în recesiune. Trimestrul IV a avut o scădere faţă de trimestrul III. Întrebarea este ce facem ca să trecem pe creştere anuală. Estimăm o creştere de 1,52 - 2% în 2012 faţă de 2011. Scăderile au fost cauzate având în vedere baza trimestrului IV anterior, aceasta a fost mare. În primul trimestru din 2012 avem această neşansă a vremii. În funcţie de creşteri şi de venituri discutăm şi scenariile de revenire", a afirmat Drăgoi.