Grupul de susţinere a proiectului Roşia Montană: Nu am identificat niciun risc care să nu poată fi gestionat
alte articole
Proiectul de extragere a aurului de la Roşia Montană, cu ajutorul cianurii, aduce beneficii economice şi sociale, atât la nivel naţional cât şi local, iar potenţialele riscuri pot fi gestionate, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Tiberiu Andrioaiei, vicepreşedinte şi director general al Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC) şi membru în Consiliul de Coordonare al Grupului de Susţinere a Proiectului Roşia Montană Gold Corporation.
"Nu am identificat niciun risc care să nu poată fi gestionat în cadrul proiectului minier Roşia Montană Gold Coroporation. În acest proiect, ca şi în celelalte care funcţionează, toate riscurile sunt inventariate şi există contra-măsuri, deci sunt perfect controlabile. Orice risc identificat ca un pericol este cunoscut şi are planurile sale de operare", a afirmat Tiberiu Andrioaiei.
Acesta a subliniat că existenţa în spaţiul public a unor mesaje "preponderent emoţionale" şi dirijate împotriva Proiectului Roşia Montană Gold Corporation, a impus o abordare raţională.
"Dorinţa Grupului de Susţinere este să emită mesaje bazate pe argumente raţionale, ca o contrapondere la starea preponderent emoţională care a ocupat spaţiul public. Orice proiect economic trebuie să se bazeze în primul rând pe cifre, pe efecte sociale şi abia în ultimul rând pe elemente emoţionale", a precizat reprezentantul Grupului de Susţinere a Proiectului Roşia Montană Gold Corporation.
Întrebat despre "argumentele raţionale" care sunt în sprijinul proiectului companiei Roşia Montană Gold Corporation, Tiberiu Andrioaiei a menţionat "crearea de oportunităţi pentru locuri de muncă", precum şi posibilitatea ca "agenţii economici din România să-şi dezvolte competenţele şi să crească economic pentru a concura cu operatorii din alte ţări".
În acest context, Andrioaiei a arătat că proiectul va avea un impact direct şi indirect estimat la 19 miliarde de dolari atraşi în economia României, iar circa 800 milioane de dolari vor fi utilizaţi numai pentru partea de construcţie a facilităţii, companiile româneşti, nu doar cele de construcţii, fiind interesate să aibă acces la această sursă de finanţare.
De altfel, până în momentul de faţă, 150 de companii româneşti din contrucţii au fost angrenate în proiect.
"Considerăm că Proiectul Roşia Montană Gold Corporation nu trebuie blocat ci trebuie lăsat să ruleze şi factorii interesaţi trebuie doar să aibă grijă să nu se meargă în spaţiul abuzurilor şi ilegalităţilor", a conchis Tiberiu Andrioaiei.
Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană Gold Corporation a fost înfiinţat acum circa un an şi este constituit din 72 "persoane fizice şi juridice care au competenţe în domeniul economic şi tehnic, în sectorul minier şi cel colateral".
"Sunt persoane care înţeleg că trebuie să promoveze tot ceea ce înseamnă investiţie străină care respectă legile româneşti şi cele din spaţiul european, în ideea de a crea afaceri rentabile, aşa cum este şi nomal, pentru a încuraja investitorii străini şi pentru a da o dimensiune socială mediului economic", a explicat Andrioaiei şi a adăugat că "grupul nu este o organizaţie ci o formă de exprimare a unor puncte de vedere comune"
Miercuri, Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană a invitat mass media la o întâlnire informală pentru a se prezenta pe sine şi motivele pentru care membrii săi sprijină implementarea proiectului minier de la Roşia Montană. Din partea Grupului a participat Tiberiu Tiberiu Andrioaiei - membru în Consiliul Coordonator şi producătorul TV Daniel Apostol, în calitate de purtător de cuvânt.