Greşelile lui Romney

Se spune că la sfârşitul celui de-al doilea război mondial când circulau zvonuri despre o posibilă carieră politică a generalului Eisenhower, un ziarist l-a întrebat dacă este democrat sau republican.
Mitt Romney, candidat la alegerile prezidenţiale din noiembrie pentru Casa Albă. (NICHOLAS KAMM / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
14.09.2012

Se spune că la sfârşitul celui de-al doilea război mondial când circulau zvonuri despre o posibilă carieră politică a generalului Eisenhower, un ziarist l-a întrebat dacă este democrat sau republican. Răspunsul lui Eisenhower a fost antologic: 'Sunt american'. Antologic, dar adevărat. Una din caracteristicile cele mai admirabile ale politicienilor şi ale poporului american este patriotismul lor aflat mai presus de interesele electorale sau partidiste, notează vineri ziarul La Razon.

Tocmai de aceea, declaraţiile lui Romney în care îl acuză pe Obama de cele întâmplate la Cairo şi Benghazi au provocat reacţii polemice care ameninţă să-l înfunde pe candidatul republican. Şi mai grav a fost modul în care republicanii au înţeles să gestioneze problema. Marţi seara, echipa de campanie a lui Romney a emis câteva declaraţii în care îi acuzau pe Obama că şi-a cerut scuze faţă de cei care au atacat misiunile diplomatice din Libia şi Egipt. Acuzaţia s-a dovedit falsă pentru că presupusele scuze erau de fapt un comunicat oficial care dezautoriza un filmuleţ american jignitor faţă de musulmani difuzat înainte de atacuri; venit din partea diplomaţilor detaşaţi la Cairo şi nesprijinit de Casa Albă.

Era deja o problemă, dar Romney a decis să o menţină şi să o amplifice, afirmând: 'Noaptea trecută am răspuns la evenimentele care au avut loc în Egipt'. O greşeală gravă pentru Romney să se aventureze pe un teren nesigur pentru el, dar foarte familiar preşedintelui. Totuşi săptămâna trecută republicanii, care se simt deja foarte siguri pe ei în zona economică, au decis să-l înfrunte pe Obama pe terenul securităţii naţionale unde avantajul este clar de partea preşedintelui. A încerca să rivalizezi cu cineva care a dat ordin să fie doborât Bin Laden este o mare provocare. Iar dacă pe deasupra se face şi neprofesionist atunci riscă să se întoarcă împotrivă, asemeni unui bumerang.

Nu surprinde prin urmare că Paul Ryan s-a distanţat de Romney îmbrăţişând linia tradiţională şi spunând 'sunt vremuri pentru a vindeca' rănile. Pentru a putea calibra impactul pe care greşelile lui Romney l-ar putea avea asupra actualului curs al campaniei, este suficient de reamintit repartiţia delegaţilor esenţiali pentru alegeri. Pentru a obţine victoria, unul din candidaţi are nevoie de cifra magică de 270 de delegaţi. În aşa numitele state solide, acele în care un candidat este aproape sigur că va câştiga, Obama dispune de 247 de delegaţi în timp ce Romney are doar 170.

Această circumstanţă face esenţiale aşa numitele 'swing states', unde un candidat nu a obţinut un vot majoritar, însă în aceste aproape zece state, Romney nu dispune decât de un avantaj de două puncte în Carolina de Nord, în timp ce Obama îl devansează în aproape restul celorlalte. De aceea greşelile comise în ultimele ore, nu înseamnă că îl favorizează pe Obama, ci că îl prejudiciază pe Romney. Alegerile nu sunt încă decise, iar o traumă gravă economică l-ar putea face pe Obama să piardă Casa Albă, însă aşa cum se văd azi lucrurile se poate spune, nu preşedintele are o problemă, ci că republicanii ar trebui să aibă o mare grijă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor