Grecia: troc şi monede alternative pentru a combate criza
alte articole
Insula Siros, cu eleganta sa capitală Ermoupolis, are deja monedă proprie, o alternativă a devizei euro care a făcut atâta rău economiei greceşti în ultimii ani. Se numeşte sano -'monedă de troc în Siros'- şi valorează o oră de muncă. Orice fel de muncă, de la meditaţii la psihoterapie, de la reparaţii de ţevi la menaj. Locuitorii din insulă fac schimb reciproc de servicii - sau produse - şi înregistrează digital tranzacţiile, notează vineri ziarul La Vanguardia.
După succesul monedelor alternative din oraşele Volos şi Patras, unde mii de persoane pot face deja schimb de bunuri şi servicii de bază, fără să recurgă la detestata euro, reţele de acest tip s-au extins în întreaga ţară, din Atena şi până în Creta, alături de insule precum Siros şi Naxos. Înainte de criză existau patru reţele de schimb reciproc în Grecia, acum sunt 46. În unele locuri ca Volos, Patras şi Naxos există chiar o monedă fizică folosită în pieţe, sau schimbată contra unor ore de muncă, alimente şi chiar servicii medicale. Aceste reţele sunt cunoscute drept Sisteme locale de schimb reciproc (LETS, în engleză). Alte reţele, ca în cazul insulei Siros, şi-au creat 'bănci de timp' pentru a face schimb reciproc de servicii.
În Siros, o insulă cu 20.000 de locuitori, turismul - în principal grec - a scăzut cu 30% în ultimul an iar salariile s-au redus cu 20% -30% pentru angajaţii din universitate sau din administraţia regională. Iar acum încep reducerile de personal. Un peisaj dezolant pentru că în majoritatea cazurilor, moneda sano nu răspunde nevoilor de bază: permite doar menţinerea unor cheltuieli extra pentru clasa de mijloc. De exemplu, Filia Mildaki dă meditaţii de franceză în schimbul unor alimente precum fructe sau ouă, dar nu ar putea trăi doar din asta. Banca de timp din Siros 'permite combaterea marginalizării şomerilor sau a pensionarilor', spune Maria Roussou, angajată la universitate, al cărei salariu a fost redus de la 1.200 de euro la 1.000 de euro pe lună. Ea trăieşte într-un sat din Pagos, unde cultivă pământul şi a inclus legumele în sistemul sano.
'Reţelele de întrajutorare au îndulcit efectele crizei, răspunzând nevoilor sociale care nu mai sunt oferite de sectorul public sau privat', explică Giorgios Stathakis, deputat al partidului de stânga Syriza, promotor al reţelelor de troc şi monedelor alternative. Potrivit lui sunt mai mult decât o măsură anticriză provizorie, sunt o formă complementară a statului bunăstării. 'Syriza crede că 20% din serviciile sociale pot fi oferite prin aceste reţete', adaugă el. Partidul Syriza, este favorit pentru a câştiga viitoarele alegeri în Grecia şi pregăteşte o legislaţie în vederea creării unui cadru juridic pentru reţelele de troc şi monedelor paralele. În cele 227 de insule greceşti locuite, economia trocului nu este un lucru nou.
În urmă cu 40 de ani, 30% din prestările de servicii se făceau fără bani în aceste comunităţi unde medicii erau plăti în produse, ouă sau brânză. În anii 60 a explodat turismul, veniturile familiilor au crescut şi aceste lucruri au fost date uitării, dar acum se încearcă să se reia de la zero. În insulele mai îndepărtate această legătură cu trecutul s-a păstrat încă. Potrivit scriitorului Roger Jinkinson, care locuieşte în insula Karpathos şi a scris 'Tales from a Greek island', trocul va juca un rol important în comunitate. 'Tinerii văd că nu există şanse să găsească un loc de muncă şi încep să cultive pământul, să crească capre sau să pescuiască. Iar excedentul îl dau la schimb', explică el.
În Creta s-au creat patru reţele de troc. La Ierapetra, peste 300 de persoane folosesc noua monedă kaereti. Un kaereti valorează un euro, dar nu este convertibil. Reţeaua permite schimbul de peşte, legume, mobilă, săpun, sau ciocolată de casă contra servicii precum reparaţii electronice, grădinărit, design grafic, consiliere juridică sau contabilitate. Au început să fie incluse şi servicii de îngrijire a bătrânilor sau a bolnavilor şi asistenţă medicală. În Siros, există şi planuri de a combina sano cu monede din alte insule ca Naxos şi Tinos. Rezultatul ar fi kano. Mulţi se întreabă însă, la ce ar folosi o monedă unică pentru trei insule, fiind deja sătui de moneda unică europeană.