Grecia ia măsuri drastice împotriva corupţiei

Guvernul grec a demis joi peste 100 de funcţionari publici implicaţi în acordarea de finanţări pentru investiţii, după arestarea a doi oficiali pentru luare de mită.
(photos.com)
Epoch Times România
16.03.2012

Guvernul grec a demis joi peste 100 de funcţionari publici implicaţi în acordarea de finanţări pentru investiţii, după arestarea a doi oficiali pentru luare de mită. Demiterile, care au urmat după operaţiunea în forţă de săptămâna aceasta a poliţiei financiare SDOE, marchează o încercare rară de combate a corupţiei, văzută drept un obstacol important în atragerea de investiţii străine directe în Grecia, potrivit cotidianului britanic Financial Times.

'Vom deşira acest pulover tricotat al corupţiei', a declarat Anna Diamantopoulou, fost comisar european, care a preluat funcţia de ministru al dezvoltării săptămâna trecută, după o remaniere a cabinetului.

Diamantopoulou a precizat că întreg personalul departamentului de investiţii va fi înlocuit imediat, iar conturile lor bancare vor fi examinate de SDOE.

''Facem apel la potenţialii investitori să raporteze încercările de şantaj... Va exista toleranţă zero pe viitor', a subliniat ea.

Oficiali din cadrul departamentul de investiţii private din Ministerul Dezvoltării şi-au făcut un obicei din a cere sume egale cu între 2 şi 4% din valoarea unei aplicări de finanţare, spune hotelierul Aristides Markou. Cei doi oficiali au fost arestaţi în timp ce primeau 120.000 de euro cash în schimbul accelerării aplicării lui Markou pentru o finanţare de 13 milioane de euro pentru a construi un complex turistic în sudul Greciei. Anterior, ei ceruseră 700.000 de euro, a spus acesta.

Diamantopoulou a declarat că o 'prioritate absolută' pentru Grecia, ca urmare a restructărării de succes a datoriilor sale, este de a crea un mediu prietenos cu afacerile pentru investitori. Ea a promis să contacteze companii individuale, multe dintre ele germane, pentru a le ajuta să depăşească problemele legate de birocraţia din Grecia.

Măsurile anticorupţie ale ministrului dezvoltării au coincis cu primele rezultate încurajatoare din efortul de a remedia sistemul de colectare a impozitelor din Grecia, de notorietate permeabil. Guvernul a colectat sub 1 miliard de euro în returnări de taxe anul trecut - mai mult decât dublul obiectivului său - potrivit unui nou raport publicat de grupul de lucru înfiinţat de UE pentru a ajuta ţara să-şi revizuiască economia.

Grupul de lucru a fost creat în iulie anul trecut de către Comisia Europeană (CE), braţul executiv al UE, pentru a ajuta Grecia să-şi reformeze sistemul administraţiei publice supradimensionat şi pentru a îmbunătăţi utilizarea de fonduri UE pentru dezvoltare. Misiunea oferă asistenţă tehnică cu ajutorul a zeci de funcţionari publici pe probleme de creditare, de la CE şi state membre.

Remedierea sistemului de colectare a impozitelor s-a dovedit a fi una dintre priorităţile de top ale sale. Grecia se confruntă cu impozite neachitate estimate la 60 de miliarde de euro, potrivit grupului de lucru, dintre care ar putea fi colectate 8 miliarde de euro.

În al doilea raport al său trimestrial, grupul de lucru a cerut progrese mai mari în combaterea evaziunii fiscale practicată de persoane bogate şi corporaţii mari. 'Asupra acestora se va focaliza asistenţa tehnică specială în următoarele luni', se arată în raport.

Pe o notă mai îngrijorătoare, raportul a dezvăluit că această campanie de a stimula mai multă creditare bancară către companii greceşti lipsite de lichiditate - una dintre plângerile cele mai urgente ale comunităţii de afaceri locale - a demarat cu greu anul trecut. Din cele aproximativ 1,3 miliarde de euro din cadrul proiectelor de sprijinire a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii, numai 11 milioane de euro au fost plătite în 2011.

O problemă avută în vedere este de a utiliza banii UE destinaţi dezvoltării pentru a garanta credite până la 500 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii, pentru băncile greceşti care, la rândul lor, să împrumute bani întreprinderilor mici.

Grupul de lucru al UE a recunoscut, de asemenea, provocarea reducerii birocraţiei din Grecia pentru a îmbunătăţi mediul pentru noi afaceri. El a constatat, de exemplu, că o companie grecească trebuie să solicite aprobări de la 10 ministere diferite şi de la 30 de agenţii, înainte de a putea începe exportul produselor sale.

''Există prea multă birocraţie, prea multe bariere administrative', le-a declarat jurnaliştilor, la Atena, Horst Reichenbach, şeful grupului de lucru al UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor