Grapini: Deblocăm POS CCE. Plăţile către întreprinzători vor începe la sfârşitul lunii ianuarie
alte articole
Ministrul pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că plăţile pentru întreprinzătorii care au proiecte prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) vor fi reluate la finalul lunii ianuarie 2013.
"Prima grijă este deblocarea POS CCE pentru IMM şi mediul de afaceri. Am preluat blocat proiectul, sunt peste 500 milioane lei cu întârzieri de peste un an la unii întreprinzători ce trebuie plătite. Nu au nicio vină şi-au făcut cheltuiala. În urma unei discuţii cu Ministerele Bugetului, Finanţelor, Fondurilor Europene, am găsit o soluţie ca la sfârşitul lui ianuarie să începem plăţile", a explicat Maria Grapini.
Ministrul a precizat, pentru Epoch Times, că întreaga sumă de 500 de milioane de lei va fi rambursată din bugetul de stat într-o singură tranşă, începând cu finele acestei luni.
"Vrem să ajungem cu plăţile la zi. Vorbim despre cererile care au fost verificate, s-au dat documentele la plată, tot, deci nu vorbim despre cererile care n-au ajuns la zi, pentru că m-ai avem şi restanţe la analizarea cererilor. Eu vorbeam acum despre cele care sunt cu toate documentele în ordine şi s-au blocat fondurile", a explicat, pentru Epoch Times, ministrul delegat pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism.
Grapini a adăugat că rambursarea banilor către întreprinzători se va face prin intermediul CEC Bank.
"Am fost la Ministerul Finanţelor, am vorbit cu ministrul Bugetului (Liviu Voinea – n.r.) şi cu ministrul pentru Fonduri Europene (Eugen Teodorovici – n.r.) şi găsim prin buget şi prin CEC să rambursăm banii. CEC-ul este banca statului. Modelul Polonia aşa era, dacă blocajul la Uniunea Europeană, era făcut din cauza instituţiilor statului, Polonia îşi cuprindea în buget banii şi îi dădea întreprinzătorului şi aştepta să primească de la UE. Având în vedere că acest blocaj a fost făcut nu din cauza întreprinzătorului, noi suntem obligaţi să găsim soluţii pentru a le da bani oamenilor până la venirea banilor de la UE", a completat Maria Grapini.
Pe data de 25 octombrie 2012, Comisia Europeană (CE) a informat autorităţile române printr-o scrisoare că a decis să "presuspende" cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE - "Transport", "Regional" şi "Creşterea competitivităţii economice".
Presuspendarea a fost făcută ca urmare a unor deficienţe grave din cadrul sistemului de gestionare şi control al programelor. Problemele au fost legate de domeniul achiziţiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum şi de prevenirea şi detectarea fraudei şi a conflictelor de interese.
Grapini: De anul acesta, întreprinzătorii pot să acceseze cardul Mihail Kogălniceanu până la limita de credit de 400.000 de lei
Ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, a afirmat vineri că, începând cu acest an, întreprinzătorii pot accesa cardul Mihail Kogălniceanu până la limita de credit de 400.000 de lei, spre deosebire de 125.000 de lei, suma vechiului prag.
"Mult discutatul program pentru IMM-uri este un proiect care nu a fost inventat de guvernul Ponta sau de Maria Grapini, însă mediul privat solicita o modificare, zic eu foarte importantă, legată de prag. La vechiul card Kogălniceanu pragul era de 125.000 de lei. Prin modificarea de la sfârşitul anului, din acest an, pragul este de 400.000 de lei şi eu cred că poţi să faci ceva cu 400.000 de lei. Începând din 2013, întreprinzătorii pot să acceseze cardul Mihail Kogălniceanu până la limita de credit de 400.000 de lei", a declarat Maria Grapini, într-o conferinţă de presă.
Ministrul a mai menţionat că Programul Start şi Programul Tinerilor Debutanţi în Afaceri va continua, iar reorganizarea Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), respectiv a Fondului Român de Contragarantare se află în fază finală.