Google şi Kairos semnează un acord privind un reactor nuclear pentru a alimenta inteligenţa artificială

(Getty Images)
Redacţia
16.10.2024

Luni, Google a anunţat un acord cu Kairos Power pentru achiziţionarea de energie nucleară de la mai multe reactoare modulare mici (SMR), marcând primul acord de acest tip, potrivit Ars Technica.

Parteneriatul vizează punerea în funcţiune a primului SMR al Kairos Power până în 2030, cu implementarea de reactoare suplimentare planificate până în 2035, deşi niciun SMR funcţional nu a fost deocamdată construit în SUA. Având în vedere creşterea cererii de energie a IA, Google nu a fost singurul care a încurajat dezvoltarea de noi surse de energie alternative, fără emisii, afirmă sursa citată.

„Reţeaua are nevoie de noi surse de energie electrică pentru a susţine tehnologiile IA. Acest acord contribuie la accelerarea unei noi tehnologii pentru a satisface nevoile energetice în mod curat şi fiabil şi pentru a debloca întregul potenţial al IA pentru toată lumea”, a declarat Michael Terrell, director senior Google pentru energie şi climă, într-o declaraţie de presă.

Dacă planul Google-Kairos reuşeşte să creeze reactoare funcţionale, se pare că va permite adăugarea a până la 500 MW de energie fără emisii de carbon la reţelele de electricitate din SUA. Pentru Google, acesta este un pas esenţial pentru a face ca graba sa de a dezvolta aplicaţii IA mari consumatoare de energie (şi uneori dubioase) să pară ecologică şi etică.

Cu toate acestea, după cum am raportat anterior, succesul SMR-urilor nu este garantat, iar Kairos Power nu a creat încă o demonstraţie funcţională a tehnologiei. În iulie, Kairos a început construcţia reactorului său demonstrativ nealimentat „Hermes” în Tennessee, după ce a primit o autorizaţie de construcţie de la Comisia de reglementare nucleară a SUA, şi se aşteaptă să îl pună în funcţiune până în 2027 (puţin mai devreme decât data citată de Google).

Google nu este singurul care are în vedere energia nucleară ca sursă de energie pentru centrele de date masive. În septembrie, Ars a relatat despre un plan al Microsoft care ar redeschide centrala nucleară Three Mile Island din Pennsylvania pentru a-şi satisface o parte din nevoile de energie. Şi administraţia americană se implică în actul nuclear, semnând o lege bipartizana ADVANCE în iulie, cu scopul de a impulsiona noile tehnologii în domeniul energiei nucleare.

IA stimulează cererea de energie nucleară

Într-un fel, ar fi interesant dacă cererea de formare şi de funcţionare a modelelor de inteligenţă artificială mari consumatoare de energie, care sunt adesea criticate ca fiind risipitoare, ar sfârşi prin a da startul unei renaşteri a energiei nucleare care să ajute SUA să renunţe la combustibilii fosili şi, în cele din urmă, să reducă impactul schimbărilor climatice globale. În zilele noastre, aproape fiecare poziţie corporativă a Big Tech ar putea fi văzută ca un joc optic menit să crească valoarea pentru acţionari, dar acesta ar putea fi unul dintre rarele momente în care nevoile corporaţiilor gigantice se aliniază accidental cu nevoile planetei.

Chiar şi dintr-un punct de vedere cinic, parteneriatul dintre Google şi Kairos Power reprezintă un pas înainte către dezvoltarea următoarei generaţii de energie nucleară ca sursă de energie aparent curată (în special în comparaţie cu centralele pe cărbune). Având în vedere creşterea cererii de energie la nivel mondial, colaborări precum aceasta, împreună cu adoptarea unor soluţii precum energia solară şi eoliană, pot juca un rol esenţial în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

În ciuda acestui potenţial pozitiv, unii experţi sunt profund sceptici cu privire la acordul Google-Kairos, sugerând că această grabă recentă pentru energia nucleară ar putea duce la deţinerea de către Big Tech a producţiei de energie curată. Dr. Sasha Luccioni, lider în domeniul Climei şi AI la Hugging Face, a scris pe X: „Un pas mai aproape de o lume a centralelor nucleare private controlate de Big Tech pentru a alimenta boom-ul AI generativ. În loc să regândim modul în care construim şi implementăm aceste sisteme în primul rând”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor