Google dezvăluie numărul accidentelor rutiere în care au fost implicate maşinile sale “fără şoferi”

Google Inc. a dezvăluit luni că automobilele sale “fără şofer” au fost implicate în 11 accidente rutiere minore de când compania a început să experimenteze această tehnologie acum 6 ani, conform Business Insider.
Automobilul “fără şofer” al companiei Google. (Captură Foto)
Andrei Popescu
12.05.2015

Google Inc. a dezvăluit luni că automobilele sale “fără şofer” au fost implicate în 11 accidente rutiere minore de când compania a început să experimenteze această tehnologie acum 6 ani, conform Business Insider.

Compania a publicat numărul de accidente după ce Associated Press a raportat că Google a anunţat autorităţile din California că, începând din luna septembrie a anului trecut, au fost înregistrate 3 coliziuni în care au fost implicate maşinile sale “fără şoferi”. Raportarea tuturor accidentelor a devenit o cerinţă legală pentru acordarea de permise pentru efectuarea de teste pe drumurile publice.

Chris Urmson, directorul proiectului Google pentru “automobilul fără şofer”, a scris într-o postare online că toate cele 11 accidente rutiere au fost minore – pagube uşoare, fără victime – şi au avut loc în cadrul a peste 2,7 milioane de km de testare, incluzând aproape 1,6 milioane km de testare în modul “fără şofer” sau “automat”.

“În niciunul dintre cazuri maşina fără şofer nu a fost cauza accidentului”, a scris Urmson.

Într-unul dintre cazuri a fost implicată şi compania Delphi Automotive, un furnizor de piese care a suferit un accident în octombrie 2014 cu una dintre cele două maşini ale sale pentru testări, dar Google a declarat că nu a fost vina sa.

Delphi a trimis agenţiei de ştiri AP un raport al accidentului care arată că maşina sa a fost lovită, dar Google nu a făcut publice aceste date. Aşadar, atât susţinătorii cât şi criticii acestei tehnologii emergente au doar cuvântul companiei Delphi asupra a ceea ce s-a întâmplat. Departamentul din California pentru Vehicule Motorizate a declarat că nu poate publica detalii din rapoartele accidentului.

Această lipsă de transparenţă nelinişteşte criticii care doresc ca publicul să fie capabil să monitorizeze introducerea acestei tehnologii despre care chiar proprii ei dezvoltatori recunosc că este imperfectă.

Luni, Urmson a postat informaţii suplimentare pe Internet, mergând până la originile programului în 2009.

Maşinile Google au fost implicate în ciocniri de câteva ori, deseori în timp ce staţionau “dar şi când se aflau pe autostradă”, a scris Urmson. În alte coliziuni, maşinile au fost atinse lateral sau “lovite de o maşină care a trecut pe roşu”. Opt din cele 11 coliziuni au avut loc pe drumurile de oraş.

În plus, el a descris situaţii în care maşinile Google au evitat lovirea altor maşini sau biciclişti în timp ce se deplasau pe străzile din apropierea sediului companiei în Silicon Valley, susţine Business Insider.

Nevada, Michigan şi Florida au adoptat legi care acceptă testările de maşini “fără şoferi” pe drumurile lor, iar departamentele lor de reglementare au declarat pentru AP că nu deţin rapoarte privind accidente rutiere în care să fie implicate aceste tipuri de maşini.

Autorităţile responsabile din California au oferit numărul total de accidente – 4 începând cu septembrie 2014 – dar nu au comentat în legătură cu natura sau severitatea lor, citând o lege veche de stat care susţine că rapoartele privind coliziunile auto sunt confidenţiale.

Unele detalii, totuşi, au fost dezvăluite pentru AP de către o persoană familiară cu aceste rapoarte: două accidente au avut loc în timp ce maşinile se aflau în modul “automat”. În celelalte două cazuri, persoana care trebuia să se afle în spatele volanului controla maşina.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor