Google ameninţă să închidă motorul său de căutare pentru australieni, pe măsură ce Canberra propune noi legi

Logo-ul Google la sediul Google din Mountain View, California
Logo-ul Google la sediul Google din Mountain View, California (Kimihiro Hoshino / AFP / Getty Images)

Google, ca şi alte platforme media, a apărut vineri în faţa unui comitet senatorial australian, care examinează proiectul de lege privind negocierea între mass-media şi platformele digitale propus de guvernul federal.

Google şi Facebook au afirmat că vor trebui să înceteze să ofere unele servicii în Australia în cazul în care o nouă lege va obliga giganţii hi tech să negocieze plăţi către mass-media pentru conţinutul publicaţiilor, pe care motoarele de căutare şi platforma socială îl folosesc pentru a atrage venituri.

Legislaţia propusă de guvernul australian ar cere giganţilor un cod de conduită obligatoriu, care prevede că ar trebui să abordeze „dezechilibrele puterii de negociere între platformele digitale”.

Potrivit proiectului de lege, platformele digitale şi companiile din mass-media de ştiri ar fi „stimulate” să ajungă la acorduri cu privire la plăţi pentru conţinutul de ştiri.

Google a declarat vineri că nu ar fi viabil să ofere în continuare serviciile de motor de căutare în Australia dacă legislaţia va fi aprobată.

Melanie Silva, directorul executiv al Google pentru Australia şi Noua Zeelandă, a declarat unui comitet al Senatului australian că legislaţia propusă va crea un „precedent periculos”.

„Principiul legării nerestricţionate între site-uri web este fundamental pentru căutare şi, împreună cu riscul financiar şi operaţional imposibil de gestionat, dacă această versiune a codului ar deveni lege, nu ne-ar oferi nicio altă alegere decât să oprim Google Search în Australia”, a subliniat aceasta.

Silva a adăugat, totuşi, că gigantul doreşte să modifice legea pentru a o face „funcţională” şi că este dornică să încheie acorduri cu companiile media pentru a plăti conţinut.

Separat, reprezentanţii Facebook au reiterat ameninţările de a elimina conţinutul de ştiri australiene din fluxurile utilizatorilor de pe platforma lor socială.

Facebook a spus că legea nu e practică în forma sa actuală şi a solicitat ca platformele digitale să primească un răgaz de şase luni pentru a negocia în mod direct tranzacţiile cu companiile de ştiri înainte de a fi afectate de codul obligatoriu.

Rod Sims, preşedintele Comisiei australiene pentru concurenţă şi consumatori, care monitorizează sectorul şi care a elaborat forma prezentă a legislaţiei, a subliniat că propunerea nu este doar o cerinţă ca Google şi Facebook să plătească pe clic pentru articolele de ştiri.

„Discuţiile ştim că s-au concentrat pe plata sumelor forfetare iniţiale, nu pe clic.”

„Acest cod este că oferă posibilitatea arbitrajului, care bănuiesc că nu va fi folosit atât de des, dar dacă va exista, uniformizează procesul de negociere. Acesta este cu adevărat singurul mod în care putem obţine oferte comerciale”, a declarat el.

Dacă Google şi Facebook continuă cu ameninţările, cei 19 milioane de australieni care folosesc Google ar putea să rămână fără posibilitatea de căutare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură