Gimnastică: Adrian Stoica - "Retragerea Anei Porgras ne dă peste cap"

Ana Porgras. (PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.01.2012

Ana Porgras, o gimnastă care prin ţinută, eleganţă şi tehnică ne dădea speranţe la podiumul olimpic, a decis să se retragă la vârsta de 18 ani, cu 6 luni înaintea Jocurilor Olimpice de la Londra, veste care dă peste cap pregătirea lotului feminin.

Adrian Stoica, preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, a declarat că nimeni nu poate obliga gimnasta să-şi continue activitatea, iar retragerea ei dă o lovitură pregătirilor pentru Londra: "Sigur că ne surprinde retragerea Anei Porgras şi nu ne face plăcere, dar sportul e o activitate voluntară şi nu poţi să forţezi pe nimeni. Am discutat de mai multe ori cu ea, efectiv nu mai doreşte să se implice în acest sport, nu are nimic cu nimeni, nu dă vina pe nimeni. Nu ştiu de ce acum, înaintea Olimpiadei. O sportivă de talia Anei Porgras, campioană mondială la bârnă, oricând te dă peste cap dacă dispare, e logic să fie aşa".

Ana a suferit o serie de mici accidentări în cariera ei de până acum, nimic serios, dar totuşi a luat o decizia definitivă de a nu se mai implica în acest sport. "Ea a mai avut mici probleme de sănătate, a mai luat în greutate. Organismul uman este extrem de sensibil şi când ai senzaţia că îţi trebuie un efort prea mare să revii, intră şi asemenea gânduri în capul copiilor. Eu cred că ea ar fi putut continua, dar e o chestiune personală. Dacă nu a mai vrut, nu a mai vrut, n-ai ce să faci, nu poţi obliga pe cineva la o treabă de genul ăsta. Eşti pus în situaţia de a nu mai putea acţiona sau reacţiona", a adăugat Adrian Stoica.

Ana Porgras a debutat la Campionatele Mondiale din 2009 de la Londra, când a atras atenţia imediat atenţia şi a cucerit la prima ei mare competiţie de senioare o medalie de bronz la paralele, locul 7 la individual compus, locul 7 la bârnă, locul 5 la sol.

Sportiva din Galaţi, la 16 ani, a dat la Londra dovada talentului imens cu care este înzestrată, arătând naturaleţe, eleganţă, fluiditate în mişcări, determinare, poftă de concurs, calităţi care o puteau propulsa în galeria marilor gimnaste, o demnă urmaşă a Cătălinei Ponor sau Andreei Răducan. Ana a fost desemnată la finele anului 2009 cea mai bună gimnastă a României.

La Europenele de la Birmingham, în 2010, Ana Porgras a contribuit la câştigarea bronzului în concursul pe echipe, dar apoi din cauza unei accidentări la gleznă nu a mai concurat în finalele de la bârnă şi paralele. În 2010, la Mondialele de la Rotterdam, unde România a ocupat locul 4 pe echipe, Ana Porgras a devenit campioană mondială la bârnă şi s-a clasat a 5-a la individual compus, locul 5 la paralele. Ana era din nou desemnată gimnasta anului în 2010. La Europenele de la Berlin, în 2011, Ana rata calificarea în finala de la bârnă, dar nu prindea nicio altă finală. La Tokyo, la CM 2011, Ana a ajutat echipa să se claseze pe locul 4, dar nu a cucerit nicio medalie.

Ultimul concurs al Anei Porgras a avut loc la începutul lunii noiembrie, la o întrecere pe perechi mixte în Elveţia, unde alături de Flavius Koczi s-a clasat pe locul 4.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor