Gigi Becali, intrat din nou în vizorul DNA

Eliberat acum mai puţin de un an din închisoare, Gigi Becali a intrat din nou în vizorul procurorilor anticorupţie.
Gigi Becali
Gigi Becali (Facebook)

Latifundiarul din Pipera a fost audiat, miercuri, la sediul instituţiei anticorupţie, unde procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de acesta, sub aspectul infracţiunilor de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, ambele în formă continuată.

Potrivit comunicatului de presă remis de DNA, în zilele de 27 octombrie 2014 şi 15 februarie 2016, Becali a fost audiat în calitate de martor, în dosarul 9577/2/2012 al Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală. În aceste împrejurări, George Becali a prezentat declaraţii care contravin probelor administrate în cauză, contravin propriilor declaraţii date în cursul urmăririi penale şi aspectelor pe care acesta le cunoştea.

Procurorii mai susţin că Becali, suspect în prezenta cauză, a avut o atitudine omisivă de ascundere, de trecere sub tăcere a faptelor cu caracter esenţial, cu eficienţă probatorie, concludente şi pertinente în cercetarea şi soluţionarea cauzei, cu scopul vădit de a îngreuna aflarea adevărului, tragerea la răspundere penală, de a induce în eroare instanţa de judecată, împrejurări de natură a uşura situaţia juridică a inculpaţilor cercetaţi în dosarul aflat pe rolul instanţei anterior amintite.

Dosarul penal, aflat în prezent în stadiu de judecare la instanţă, a fost mediatizat prin comunicatul nr. 949/VIII/3 din data de 21 decembrie 2012, la finalizarea anchetei, când au fost trimişi în judecată 11 inculpaţi, pentru infracţiuni care ar fi creat un prejudiciu important în dauna bugetului de stat şi în dauna Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMV).

Reamintim că dosarul vizând prejudiciul adus USAMV îl are în centru pe controversatul afacerist Puiu Popoviciu. Acesta este acuzat că, în perioada 2000 - 2004, a intrat în mod ilegal în posesia a 224 de hectare de teren din Băneasa, proprietate a Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMV).

Cu ajutorul rectorului universităţii, Ioan Niculae Alecu, terenul respectiv, ce aparţinea domeniului public al statului, a fost trecut ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu. Transferul a fost realizat în baza unui contract ilegal, afirmă procurorii. În plus, terenul, la care, conform presei, tânjea şi latifundiarul Gigi Becali, a fost mult subevaluat. Prejudiciul cauzat USAMV a fost estimat la 620 milioane lei.

Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.