Gigantul rus Gazprom, unul dintre cei care se bucură de iarna prelungită

Iarna prelungită nu-i întristează pe toţi. Pentru unii, ea este motiv de neaşteptată bucurie.
Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
29.03.2013

Iarna prelungită nu-i întristează pe toţi. Pentru unii, ea este motiv de neaşteptată bucurie. Aceşti fericiţi se află în sediile companiei ruseşti Gazprom şi calculează veniturile suplimentare înregistrate, în condiţiile în care vremea rea continuă să afecteze nu doar Rusia, ci şi ţările vecine, notează cotidianul rus Utro.

Volumul zilnic al exportului de gaz rusesc spre Europa a crescut în mod stabil în luna martie şi se află la cote maxime, a anunţat joi serviciul de presă al companiei gazifere ruse. 'Astăzi, 29 martie, Gazprom va livra în străinătate un volum de gaz record pentru sfârşitul lui martie: 520 de milioane de metri cubi, de 1,6 ori mai mult decât, de exemplu, exportul de gaz spre străinătatea îndepărtată înregistrat în această zi cu un an înainte', se spune în comunicatul oficial al companiei ruse.

În opinia agenţiei internaţionale de rating Fitch, această situaţie nu-i lasă Ucrainei speranţe pentru scăderea preţului la gazul rusesc într-o perspectivă apropiată, în condiţiile în care şi preţurile spot, pe care le invocă în mod obişnuit Kievul în disputele sale cu Moscova, sunt în prezent destul de ridicate. La ora actuală, ele depăşesc de aproape două ori preţul la gaz pentru Ucraina, a declarat luni preşedintele Gazprom, Aleksei Miller.

Plecând de la declaraţia lui Miller, experţii de la Fitch estimează că semnarea unui nou acord pe marginea preţurilor la gaz între Gazprom şi 'Naftogaz Ukrainî' este în prezent puţin probabilă, doar dacă Ucraina va face concesii substanţiale.

Kievul însă pare să nu fie dispus la concesii. În pofida faptului că anomaliile meteo au afectat din plin Ucraina, în luna martie ea practic nu a cumpărat gaz de la Gazprom, din cauza divergenţelor legate de preţ, a dat asigurări ministrul ucrainean al energeticii Eduard Staviţki.

Anul trecut, 'Naftogaz Ukrainî' a redus achiziţiile de gaz de la Gazprom până la 25 de miliarde de metri cubi, iar în acest an plănuieşte să cumpere doar 18-20 de miliarde de metri cubi. În acelaşi timp, Kievul refuză să plătească pentru gazul nepreluat conform contractului, chiar dacă în contractele aflate deocamdată în vigoare este stipulat principiul 'take or pay'.

Încercând în mod disperat să-şi reducă dependenţa faţă de importurile de gaz rusesc, Ucraina caută noi surse pentru livrări alternative. Joi, 29 martie, Ucraina a primit primele cantităţi de gaz prin Ungaria, în cadrul livrărilor reverse din Europa, a anunţat premierul ucrainean Nikolai Azarov, în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său ungar Viktor Orban.

În mai 2012, 'Naftogaz Ukrainî' şi compania germană RWE au încheiat un acord-cadru de vânzare-cumpărare de gaz, livrările începând în noiembrie. Însă, până ieri acestea se realizau doar prin Polonia. În următoarele două luni, Ucraina speră să majoreze posibilitatea tehnică a livrărilor de gaz din Europa pe fluxul revers prin Ungaria - cu până la 5 miliarde de metri cubi pe an.

Este destul de mare probabilitatea ca pe o asemenea cale complicată gazul care va ajunge în Ucraina să fie oricum rusesc (aceasta poate fi o altă cauză a majorării cererii la gaz înregistrate în martie în Europa). Însă, acest gaz costă mai puţin, asigură Staviţki. Potrivit ministrului ucrainean, preţul este calculat în fiecare zi în funcţie de preţul spot nord-german, iar la momentul actual acesta este mai mic de 380 de dolari pentru mia de metri cubi.

De altfel, opinează experţii de la Fitch, Ucraina continuă să nu aibă o alternativă reală la gazul rusesc, iar poziţiile financiare şi lichidităţile 'Naftogaz' sunt la fel de slabe. Problema privind achitarea datoriei de 7 miliarde de dolari, cerute de Gazprom, nu a fost definitiv încheiată. Dacă 'Naftogaz' va trebui totuşi să o achite, compania nu se putea descurca fără sprijin financiar din partea guvernului ucrainean.

De asemenea, pentru realizarea proiectelor de exploatare a zăcămintelor de gaz de şist şi a platformei continentale a Mării Negre partea ucraineană va avea nevoie de mai mulţi ani. De aceea, agenţia Fitch nu ia în calcul aceste zăcăminte drept factor pozitiv în pronosticurile sale privind viitorul 'Naftogaz', conchide Utro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor